Diari La Veu del País Valencià
Els boscos valencians, ‘els segons més vulnerables de l’Estat als grans incendis’
Europa press / València

L’organització ecologista WWF ha escrit al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per alertar que els boscos valencians “són els segons més vulnerables de l’Estat davant dels grans incendis forestals, una situació fruit de dècades d’abandó”.

L’entitat ha demanat al cap del Consell que valore la riquesa forestal valenciana i, per a açò, la Generalitat “ha de començar per complir la llei, identificar les àrees de major risc i dissenyar plans específics per prevenir aquests desastres”, assenyala WWF en un comunicat.

Des d’aquesta entitat, subratllen que, al País Valencià, “9 de cada 10 incendis forestals tenen darrere la mà de l’ésser humà, igual que a la resta d’Espanya”.

En la seua carta al president de la Generalitat, WWF apunta que “el que fa especial i preocupant el cas valencià és l’impacte dels grans incendis forestals, els que cremen més de 500 hectàrees. Tres dels cinc grans incendis de 2016 han succeït al territori valencià: Bolbait, Carcaixent i el més recent d’Artana, a la serra d’Espadà”.

Per a WWF, “no es tracta d’una dada casual: el generalitzat abandó de les muntanyes, la falta de planificació i gestió forestal i els escassos esforços en matèria de prevenció activa han deixat els boscos valencians llests per a cremar”.

Així mateix, han recordat al president de la Generalitat que, tal com exigeix la Llei de Muntanyes des de l’any 2003, “les comunitats autònomes han d’identificar i declarar de forma coherent en els seus territoris les Zones d’Alt Risc d’Incendi i desenvolupar després plans de prevenció activa per a eixos llocs. De moment, la Comunitat Valenciana tan sols s’ha limitat a declarar tota la seua superfície forestal com d’alt risc”.

“Fruit de dècades d’abandonament”

“Els grans incendis a la Comunitat València són fruit de dècades d’abandonament de les muntanyes, en les quals els responsables polítics van preferir centrar els seus esforços en un model de desenvolupament basat en la rajola”, ha assegurat la portaveu de la campanya d’incendis de WWF Espanya, Lourdes Hernández.

“El Govern valencià té el deure i l’oportunitat de canviar eixa situació invertint en la seua grandíssima riquesa forestal per acabar amb la xacra dels incendis”, conclogué.

Comparteix

Icona de pantalla completa