Clam de llauradors i alcaldes perquè es puga cremar la palla de l’arròs

Alcaldes i regidors d'Albalat de la Ribera, Beniparrell, Corbera, Cullera, Fortaleny, Riola i Sueca demanen a la Conselleria d’Agricultura que autoritze la crema controlada
6 agost 2016 01:00h
Tot i que darrerament s'havia prohibit la crema de la palla de l'arròs en l'entorn del Parc Natural de l'Albufera, l'any passat la Generalitat ho va autoritzar de manera excepcional.

Xavier Pérez / Cullera.

El cultiu de l’arròs al País Valencià és un dels motors econòmics fonamentals de l’agricultura, sobretot en la comarca de la Ribera Baixa i els voltants del cap i casal. Tradicionalment, una vegada acabada la collita, els llauradors cremaven la palla de l’arròs per evitar plagues i desfer-se d’aquests sobrants.
 
Però a finals de 2010, la Unió Europea va prohibir la crema de les restes del cereal. Les columnes de fum dels mesos d'octubre delataven l'acció. I aquestes columnes de fum van ser les que van motivar la prohibició per part de la Comissió Europea.

Després de la prohibició, el sistema que s'ha utilitzat ha sigut el del fangueig, que no convenç els agricultors i tampoc els sindicats agraris: AVA i La Unió. No és pràctic i, a més, resulta més costós ja que treballar la rompuda dels aiguamolls ix més car que cremar les despulles en els mateixos camps.

La Generalitat Valenciana després de la prohibició va demanar a l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal (ICTA) de la Universitat Politècnica que fera un estudi.
 
L'administració necessitava un argument científic per a tornar a Brussel·les a demanar que es permeta la crema, però al final no hi hagut una solució definitiva i la Conselleria en anys anteriors ha permès cremes controlades que ha xocat contra l’opinió dels ecologistes argumentant que aquesta pràctica té repercussió en la salut de les persones com les respiratòries, per la qual cosa consideren que la crema de la palla de l’arròs és de “salut pública i a més genera problemes mediambientals en l'entorn natural protegit”.

La preocupació s’ha fet palès en la reunió on els alcaldes i regidors d'Albalat de la Ribera, Beniparrell, Corbera, Cullera, Fortaleny, Riola i Sueca han demanat aquest cap de setmana una solució a la problemàtica que està generant la palla de l'arròs. Al costat d'ells també han estat presents en aquesta reunió representants dels sindicats agraris, cooperatives i regants ja que la plaga que afecta l'arròs i la falta de mesures per a pal·liar-la preocupa molt el sector arrosser.

Davant aquesta situació, han sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que emeta un informe favorable per a autoritzar durant aquesta campanya la crema controlada en el Parc Natural de l'Albufera i els seus voltants. I és que assenyalen que la no retirada de la palla de l'arròs, per la prohibició comunitària que va entrar en vigor fa anys, està provocant un “vertader problema de caràcter agroambiental de conseqüències nefastes per al nostre ecosistema”, assenyalen en l'acord conjunt que han signat.
 

Reunió d'alcaldes i regidors dels pobles afectats.
 
Un dels termes municipals que més fanecades de cultiu té al PV és Cullera.  Aquesta localitat ja ha sol·licitat al Consell que autoritze a cremar la palla de l'arròs a tot el terme municipal. Aquesta setmana, el Ple Municipal aprovà una sol·licitud realitzada per la regidoria d'Agricultura en què s'insta la conselleria perquè aquesta pràctica siga possible en finalitzar la campanya arrossera del 2016 amb caràcter excepcional per motius fitosanitaris.
 
El regidor de l'àrea, Marc Joan, ha exposat que el motiu principal que hi ha darrere d'aquesta demanda és que la crema dels rostolls “esdevé la millor manera de combatre eficientment les plagues que afecten i dificulten el creixement del cultiu de l'arròs al terme de Cullera, a més d'eliminar fongs i malalties com ara el cucat de l'arròs”.
 
D'entre les males herbes, la que més costa d'eradicar és el tipus denominat ‘Leersia oryzoides’. Aquesta planta, detectada en un principi a Sollana, es va intentar eliminar amb l'ús d'herbicides. Ara com ara, malgrat les mesures aplicades, està ja dispersa per la majoria de termes que conformen el Parc de l'Albufera. 
 
La ‘Leersia oryzoides’ té una propagació ràpida, ja que l'aigua facilita que les llavors arriben a parcel·les veïnes i perquè alguns trossos de planta es queden incrustats a les màquines agrícoles, que si no es netegen suficientment, els transporten d'un camp a un altre, implantant-les. Tot açò explica que es considere adequat prendre aquesta mesura i demanar-ne l'autorització. 
 
No obstant això, existeix una altra raó de caràcter mediambiental que ho justifica. Es tracta  de l’excés de matèria orgànica a l'Estany i a la Bassa de Sant Llorenç, zones que demanen amb urgència l'aplicació de la crema, i que segons ha pogut afirmar el regidor, “aquest excés deriva en la producció de metà, que origina la putrefacció de l’aigua i conseqüentment, la mort dels peixos”, ha assenyalat a La Veu Marc Joan.
 
Cimera d'alcaldes
 
La sol·licitud és una iniciativa del Consell Agrari de Cullera. La setmana que ve està previst que es reunisquen els alcaldes i regidors d'Agricultura dels pobles afectats per la plaga per abordar la situació i demanar conjuntament aquesta petició a Conselleria.
 
Ara mateix a Conselleria s'estan fent gestions per concedir l'autorització, i pel que fa a açò, Marc Joan ha afirmat que “esperem aconseguir una solució intermèdia, com alternar anualment la crema i la retirada de la palla”.
 
Cal recordar que l'any passat el Consell ja autoritzà la crema a determinats punts del terme de Cullera, però de forma molt minoritària. 
next