Diari La Veu del País Valencià
Comença el Festival Internacional de Música de Morella amb el seu orgue de Turull
RedactaVeu / Morella

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Morella, Rocio Querol, i el coordinador del XXXIII Festival Internacional de Música, Arturo Barba, han presentat aquesta edició del certamen musical que destaca per posar en valor el majestuós orgue de Turull de la Basílica de Morella. El Festival arrencarà diumenge amb el concert del director, Ricardo Miravet, i conclourà el dia 12 d’agost. Durant aquests sis dies hi haurà concerts a la Basílica Arxiprestal, al Teatre Municipal, amb noves propostes, visites guiades a l’orgue de 4.000 tubs de Morella o conferències. Una àmplia programació que pretén seguir posant en valor aquest impressionant instrument i convertint el Festival Internacional de Música de Morella en un autèntic referent musical.

La regidora de Cultura, Rocio Querol, assenyalà que “aquesta edició compta amb un programa ampli, amb concerts amb grans músics i activitats paral·leles que contribuiran a donar a conèixer la importància del nostre patrimoni, com l’orgue, que és la peça central i l’origen de l’organització d’aquest Festival”. A més, afegia que “de nou, s’han organitzat noves iniciatives que ajuden el públic a gaudir de la música i que divulguen la importància històrica del nostre orgue”.

Per la seua banda, Arturo Barba ha explicat tota la programació del Festival i ha destacat el gran nivell dels artistes d’aquesta edició i la varietat de propostes.

Programa del Festival

El Festival Internacional de Música de Morella començarà el diumenge 7 d’agost, amb el recital d’orgue de Ricardo Miravet. Una de les novetats d’aquest any és que la majoria de concerts serà a les 20 hores. Dilluns i dijous, a les 12 del matí, tindran lloc dues visites guiades per conèixer l’orgue. Aquesta activitat comptarà amb les explicacions i interpretacions d’Arturo Barba i cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme per participar-hi.

Dilluns, al Teatre Municipal, tindrà lloc el concert “Música i cinema”, en el qual el Duo Dalí posarà la música a la pel·lícula Llums de la Ciutat, de Charles Chaplin. Dimarts, l’organista Augusto Belau oferirà un nou recital d’orgue. Dimecres, a les 19 hores, la morellana Elena Aguilar impartirà la conferència “La història de la capella de música de la Basílica Arxiprestal i el seu arxiu musical”. Tot seguit, al Teatre, “Música de cambra”, amb Trio Goyescas. Dijous tindrà lloc l’únic concert nocturn, a les 22.30 hores, “Trio divertiment barroc”, amb un trio d’orgue (Arturo Barba), trompeta (Ramon Llàtser) i soprano (Aurora Penya). Divendres, de nou a les 20 hores, tindrà lloc el concert de cloenda del Festival de Música, on l’Arcàdia interpretarà músiques sota la premissa de “l’Et in arcadia ego. Els fonaments de l’òpera del seicento italià”. Finalment, el dissabte 13 d’agost, “Arx quartet” posarà la música prèvia al Pregó d’inici de festes de Morella.

L’orgue de Morella, una joia

L’orgue de la Basílica Arxiprestal és l’orgue històric més important del País Valencià i un dels deu més rellevants de l’Estat. El Festival Internacional de Música de Morella va nàixer amb l’objectiu de posar-lo en valor i difondre la seua importància per poder restaurar-lo. Aquest instrument va ser construït per Turull l’any 1717 i posseeix tres cossos, amb un total de 3.963 tubs sonors.

L’aspecte i cura actual de l’orgue de Morella se li deu a Ricardo Miravet. El 1987 se li va encarregar la tasca de restauració de l’instrument, que li va costar huit anys. El temps empleat dóna bon compte del deteriorament en què es trobava l’orgue, maltractat especialment, en les guerres Carlines i en la Guerra Civil. Tot i la complexitat de l’actuació, aquesta no va impedir que durant aquests anys es celebrara el Festival de Música que dirigeix ​​i organitza l’organista, des de l’any 82. Miravet també ha restaurat aquest tipus d’instruments a Argentina, Uruguai i en les properes poblacions de Mont-roig o Borriol. L’Ajuntament de Morella va declarar l’organista fill adoptiu de la ciutat l’any 1996.

Comparteix

Icona de pantalla completa