Diari La Veu del País Valencià
Es desvetllen els guanyadors dels ‘I Premis Literaris Ciutat de Benicarló’
Alícia Coscollano / Benicarló

La fita cultural de l’any ja té noms i cognoms. Els guanyadors dels ‘Premis Literaris Ciutat de Benicarló’, impulsats per l’Ajuntament de Benicarló amb la col·laboració d’Onada Edicions, han estat desvetllats, hui, des del saló de plens de l’Ajuntament de Benicarló, en presència de l’alcaldessa de la ciutat, Xaro Miralles, del regidor de Cultura, Josep Barberà, i de l’editor d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla.

Joan Garí, Joan Borja Sanz, Juan Hernaz i Fàtima Maria Fernández són els noms que marquen la pauta de qualitat i que es converteixen en el primer pas en ferm per tal de situar Benicarló en el centre cultural de referència del territori. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Josep Barberà, ha destacat l’èxit de treballs presentats, en conjunt, així com la seua qualitat, “d’un nivell extraordinari”. Barberà ha volgut fer menció de la gent i de les entitats implicades en el projecte, “sense l’editorial Onada i la resta d’entitats i col·laboradors, els premis no hagueren estat possibles”, ha afirmat. El regidor ha afegit que “són uns premis ambiciosos i que cerquen la referència de Benicarló com a centre cultural del nostre país, així que tota ajuda ha estat poca i ha estat benvinguda. Esperem que aquests premis siguen l’inici d’un projecte que, any rere any, continuï creixent”.

Des d’Onada Edicions, l’editor Pradilla ha enaltit l’extraordinària aposta realitzada des de Benicarló. Així, ha remarcat el mecenatge impulsat per l’equip de govern “per una causa noble com és l’edició de llibres”. “Els llibres arriben a tot arreu, tenen una tangibilitat absoluta i un retorn clau”. “La qualitat dels guanyadors està garantida per uns jurats d’excel·lència, que s’han escollit amb molta cura i per uns currículums d’autors espectaculars”.

L’editor ha fet referència, també, a la “musculatura” de què actualment gaudeix el ‘Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat’, plenament consolidat, que atorga “un horitzó a allò que voldríem per a la resta de categories dels premis”.

Per la seua part, Miralles ha traslladat la satisfacció per una fita que serà, també, un esdeveniment de dinamització cultural per a la ciutat, ja que està previst vestir els premis amb un seguit d’actes i de conferències que tindran, com a fermall d’or, el sopar literari, durant el qual es lliuraran els premis. Una cita que tindrà lloc el 5 de novembre al Magatzem de la Mar. Miralles també ha agraït la implicació dels diferents agents que intervenen i que han fet possible l’envergadura de l’esdeveniment, com ara Caixa Benicarló, Ashland, IFF, l’UJI o Acció Cultural del País Valencià.

Els guanyadors: noms de referència

Quan als noms de referència, els guanyadores d’aquesta primera convocatòria tenen diferents categories. Quant a ‘l’Àlbum Infantil Il·lustrat’, l’obra guanyadora ha estat La maleta del abuelo, de Juan Hernaz, que ha estat a càrrec de les il·lustracions, i de Fàtima Maria Fernàndez, a càrrec del text. Un conte “amb valor social” que aborda la malaltia de l’Alzheimer des de la visió d’un infant i que dóna continuïtat a temàtiques colpidores, de manera que segueix l’estel de l’àlbum guanyador de l’any passat, Quan xiula l’avi. Tots dos són llicenciats en Belles Arts. Hernaz és molt conegut en el seu sector professional i ha obtingut sis premis i diverses nominacions en diferents certàmens, alguns d’ells en l’àmbit de l’escenografia. Fernàndez és professora de secundària i com a autora ha vist traduïts alguns dels seus llibres a moltes llengües.

Respecte al ‘Premi de Narrativa Memorialistica’, L’única passió noble, del borrianenc Joan Garí, ha estat escollida com a obra guanyadora del guardó. Garí és autor i periodista, una doble vessant professional que el converteix en una persona molt coneguda dins del món de les nostres lletres. Com a autor, ha rebut el premi d’assaig de l’editorial Bromera de l’any 2002 amb Les hores fecundes. També cal destacar l’obra Viatge pel meu país, publicada per Edicions Tres i Quatre (3i4). Com a columnista, ha escrit al diari Público i, actualment, escriu al diari ARA i a El Temps.

La qualitat de la resta d’obres presentades, en aquest apartat, ha generat que el jurat haja valorat molt positivament, també, els originals de Carrer i joventut i L’anecdotari del senyor Sanchis com a obres de les quals es recomana la seua publicació.

Quant al premi de divulgació científica, l’obra guanyadora ha sigut ‘Sobre l’alquímia de la vida, converses amb Xavier Vendrell’, de l’alacantí Joan Borja Sanz. Borja és professor i intenta establir l’itinerari de dificultat per es quals passa un infant des del moment en el qual decideix que es vol dedicar a la recerca científica, un periple vital que finalment el condueix a una plenitud personal.

La categoria de ‘Llibre gastronòmic’ queda finalment deserta

Els Premis Literaris tenien un apartat també destinat a la categoria de llibre gastronòmic, però les obres presentades en aquesta primera edició del certamen literari no han assolit el nivell desitjat. Tant Barberà com Pradilla han indicat, al respecte, que “potser hi ha poca tradició de premis gastronòmics d’aquestes característiques, però, per a conservar el nivell que es pretén, el jurat ha considerat que cap de les obres presentades assolia els mínims de qualitat i, per tant, l’han declarat desert”. Per a la propera edició, això sí, es tornarà a convocar. Com ha puntualitzat el regidor, “tenim un any per davant per tal d’explicar molt bé què volem dir quan parlem de llibre gastronòmic”, han matisat.

Comparteix

Icona de pantalla completa