La GVA demana a Montoro finançament en els PGE per al transport de València

Madrid, Barcelona i Canàries reben finançament estatal mentre que València no rep diners des de 2001. A l'àrea metropolitana de València, amb 1,8 milions d'habitants, es registren 3,8 milions de viatges al dia
5 agost 2016 01:00h
RedactaVeu / València

L’alcalde de l’Ajuntament de València, Joan Ribó, compta amb el Govern de la Generalitat Valenciana com a gran aliat en la defensa del 'fonamental' transport metropolità de València i la reclamació d’un finançament adequat per part del Govern estatal que el Ministeri nega a València des de fa tres lustres, però sí destina a ciutats com Madrid o Barcelona, a més d'amenaçar amb el tancament d'empreses públiques deficitàries com l'EMT de València.

Així, la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha anunciat aquest divendres que ha sol·licitat al Ministeri d'Hisenda que incloga en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 una línia de finançament per al transport metropolità de la zona de València. “El Consell ha treballat i ha donat passos importants per a la creació de l'Autoritat de Transport Metropolità de València, que començarà a funcionar a partir de l'any que ve i, per açò, es considera necessari rebre finançament per a aquesta entitat”, recalquen des de l’Administració autonòmica del País Valencià.
 

Foto: M.P.

La conselleria ha enviat una carta al ministeri perquè pressuposte en 2017 una línia per a aquesta finalitat, ja que el Consell crearà, el pròxim dia 1 de gener, l'Autoritat de Transport Metropolità “com a organisme de coordinació institucional encarregat de la planificació conjunta de xarxes i serveis i la gestió integrada del sistema de transport públic metropolità de València”.
 
A més, també s'ha traslladat al Ministeri que s'està avançant en els treballs necessaris per disposar d'un pla de mobilitat urbana sostenible en l'àrea metropolitana de València. En aquest context, el director general Carlos Domingo ha assegurat que és "imprescindible corregir el greuge comparatiu de València respecte d’altres zones com Barcelona o Madrid que, enguany, han rebut 98 i 126 milions d'euros, respectivament".

175 milions de viatgers a l'any usen transport públic

L'àrea metropolitana de València compta amb 1,8 milions d'habitants repartits en prop de 60 municipis, on cada dia es produeixen 3,8 milions de viatges. Cada viatger dedica 28 minuts a cada viatge i en total són 175 milions de viatgers a l'any els que utilitzen el transport públic. D'ells, 89 milions utilitzen l'autobús urbà, 60 milions utilitzen el metro, 17 milions utilitzen Rodalies de Renfe i 9 milions, l'autobús interurbà. Aquestes dades fan necessària la coordinació en el transport públic en l'àrea Metropolitana de València.
 

Cap a un sistema integral de transport

Per atendre aquesta demanda, els serveis de transport públic disposen d'una àmplia xarxa de 1.418 km de bus interurbà, 871 km d'EMT, 339 km de Rodalies de Renfe i de 146 km de Metro i Tramvia. No obstant açò, aquesta àmplia oferta de transport públic no es manifesta de forma integrada, la qual cosa provoca problemes d'eficàcia i eficiència. Per corregir aquests problemes i comptar amb un sistema integral de transport que facilite l'intercanvi modal i oferisca al ciutadà una visió conjunta del sistema és pel que la consellera d'Habitatge, María José Salvador, ha impulsat la creació de l'Autoritat de Transport Metropolità per a la planificació de les infraestructures del transport públic de viatgers, han explicat des de la Generalitat Valenciana
.
 
next