Diari La Veu del País Valencià
Cultura inicia la declaració de la Romeria com a BIC Immaterial
RedactaVeu / València

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ja ha publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, la resolució per la qual s’inicia l’expedient per declarar com a Bé d’Interès Cultural (BIC), amb categoria de Ben Cultural Immaterial, la Romeria de les Canyes de Castelló.

“Era fonamental agilitar els tràmits per declarar com a BIC la Romeria perquè és un atractiu cultural i turístic que cal preservar i potenciar com es mereix”, segons ha dit el conseller Vicent Marzà sobre aquesta romeria que se celebra el primer diumenge de les Festes de la Magdalena i que constitueix hui en dia un dels més preuats senyals d’identitat de la ciutat de Castelló.

Romeria de les Canyes. Foto: AmbSaboraMagdalena.

El calendari festiu valencià presenta nombroses rogacions i peregrinacions, resta d’antigues celebracions penitencials, en les quals els nostres ancestres demanaven a la divinitat i als seus intermediaris, la Verge i els sants, la protecció sobrenatural per aconseguir suficient salut, pau i pluja del cel perquè les collites arribaren a bon terme. N’hi ha que foren originades en la baixa Edat Mitjana, com així semblen testimoniar-ho els seus rituals, i es fonamenten en la indigència humana davant les catàstrofes col·lectives.

Segons fonts de la Conselleria, aquestes peregrinacions són l’expressió de la religiositat del poble i constitueixen “un ric apartat del patrimoni espiritual”. A més, són mostres de seculars costums conservats gràcies al fervor popular. En definitiva, es tracta de tradicions molt arrelades que tenen establides de forma seqüencial, precisa i ordenada cadascuna de les seues celebracions, descansos, menjars i actes.

Comparteix

Icona de pantalla completa