Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa mesures per prevenir i lluitar contra els delictes d’odi

RedactaVeu / València.

El diputat de Compromís a les Corts Valencianes, Josep Nadal, ha presentat quatre Proposicions no de Llei per fer front als delictes d’odi tot recollint les reivindicacions de les associacions pels drets humans i de la fiscalia que lluita de forma específica contra aquestos delictes.

S’entenen delictes d’odi aquells que es cometen contra les persones o les seues propietats per qüestions de raça, ètnia, religió o pràctica religiosa, edat, discapacitat, orientació sexual, per raons de gènere, situació de pobresa i exclusió social o qualsevol altre factor similar com les diferències ideològiques. Tal com expressa l’article 510 del Codi Penal. Segons les dades del Ministeri de l’Interior, el País Valencià és la quarta comunitat autònoma de l’estat en nombre de delictes d’odi, sent la primera en delictes contra les persones amb diversitat funcional.

Nadal demana en les seues iniciatives primer que res que el Govern de l’Estat elabore i desenvolupe la Llei Integral de Prevenció de Delictes d’Odi i Protecció de les Víctimes. “Cal abordar aquest fenomen de forma integral per tal d’introduir totes les modalitats delictives que no estan recollides ara per ara de forma expressa com l’aporofòbia, l’origen territorial o l’aspecte físic. Una llei que coordine la necessària atenció a les víctimes i consolide els avanços en el reconeixement dels drets humans”, ha assenyalat el diputat.

A pesar que les dades del Ministeri de l’Interior xifren en 1.328 casos de delictes registrats l’any 2015 a tot l’estat, segons moltes associacions i les fiscalies especialitzades en aquestos casos podríem estar només davant de la punta de l’iceberg. Hem de tindre en compte que moltes agressions no arriben a denunciar-se; i a més no existeix a hores d’ara una manera fiable de recollir aquestos casos ja que per a aquest tipus de delictes els registres i memòries s’han d’elaborar a mà en no existir un camp de registre en la base de dades general del programa Fortuny. És per això que Compromís demana a la Fiscalia General de l’Estat que habilite un Grup de Delictes d’Odi i cree un camp de registre dins del programa Fortuny.

Nadal també explica que recollint les necessitats expressades pel fiscals de l’àrea demanarà a les Corts que insten el Govern de l’Estat perquè habilite els mitjans necessaris per a establir com a requisit per a l’obtenció de la suspensió de la pena imposada per delictes d’odi (en cas que així es determinara) les condicions d’esborrat dels perfils socials (si s’escau), compliment d’un curs de prevenció de delictes violents i d’un curs de formació en drets humans i acceptació en la diversitat.

Per últim, Josep Nadal ha presentat també una Proposició demanant a la Conselleria d’Educació que incloga en el currículum de l’Educació Primària i Secundària principis del respecte a la diversitat de la societat i respecte als drets humans, incidint en aquells aspectes relatius als delictes d’odi en totes les seues modalitats per tal de formar generacions de ciutadans íntegres i capaços de detectar qualsevol agressió o manifestació contra la dignitat de les persones.

“En una situació europea i mundial on cada volta es desfermen més els odis irracionals, és imperatiu de tots els demòcrates treballar dia a dia per tal d’impedir que aquestes actituds continuen guanyant terreny. Des de Compromís estarem sempre del costat de les víctimes i donarem la cara en tot allò que puguem. Fem una crida a totes les forces polítiques i a la societat civil perquè ens unim sense fissures en aquesta tasca que està en la base de la societat tolerant i democràtica que anhelem”, ha conclòs el parlamentari de Compromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa