Diari La Veu del País Valencià
El Millars al seu pas pel Termet de Vila-real és un desert per a la fauna aquàtica

RedactaVeu / Vila-real.

El grup Freshwater Ecology and Management (FEM) pertanyent a la Universitat de Barcelona ha sigut el responsable d’estudiar les aigües del Millars al seu pas pel paratge del Termet de Vila-real. Es tracta d’un equip d’investigadors especialitzats en temes d’ecologia d’ecosistemes aquàtics continentals com poden ser els rius, els llacs, les llacunes i els embassaments entre altres. Així mateixa gestionen ecosistemes continentals i dissenyen aplicacions d’indicadors de qualitat de l’aigua i de canvi ambiental basat principalment en l’ús dels macroinvertebrats aquàtics com a bioindicadors. Es tracta de xicotets insectes de vida aquàtica.

La presència o absència d’algunes espècies de macroinvertebrats en una zona determinada d’un riu indica el nivell de qualitat de l’aigua. Els insectes aquàtics són per tant organismes bioindicadors de l’estat de salut dels rius.

Recentment una de les seues investigadores, la biòloga Iraima Verkaik, durant les jornades del Millars organitzades pel Consorci del riu va analitzar les seues aigües al seu pas pel paratge del Termet de Vila-real, concretament davall del Molí de l’ermita. Verkaik parla clar sobre la conservació dels rius: “Als primers que ens interessa tenir els rius nets és a nosaltres, a la societat. Però la feina de conservació han de fer-la els gestors i la comunitat científica podem dir què pot ser millor per als Rius”.

El FEM treballa a tot l’Estat analitzant la qualitat ecològica dels rius. És la primera vegada que investiguen aquest tram del Millars. “Hem vingut a analitzar la qualitat ecològica d’aquest riu que jo no ho he fet mai i l’objectiu és aconseguir un color que determinarà si és un tram molt bo, bo, mediocre, dolent o pèssim”, puntualitza la biòloga. Però el resultat no ha sigut gaire positiu.

El color resultant ha sigut el roig que indica una qualitat ecològica pèssima. Existeixen 5 colors: el blau que vol dir molt bona, verd bona, groc moderada, taronja dolenta i roig pèssima. Els colors groc, taronja i roig també indiquen que no es compleix amb la Directiva Marc de l’Aigua. Cal indicar que aquest paràmetre analitza l’existència o absència de macroinvertebrats i no el nivell de contaminació de l’aigua.

La investigadora del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona no va trobar cap espècie de macroinvertebrats al riu i l’explicació del seu color roig és molt fàcil d’entendre. En moltes ocasions al llarg de l’any el tram fluvial transcorre pel Termet s’asseca totalment perquè l’aigua no bota l’assut dels matxos. Aquest fet provoca que no puga viure cap espècie de macroinvertebrat. D’aquesta manera la inexistència de cabal ecològic impossibilita no sols la presència de fauna macro invertebrada sinó també piscícola. “El Millars al seu pas pel Termet de Vila-real és un desert per a la fauna aquàtica”, sentencia Verkaik.

Xicotets insectes bioindicadors

Els macroinvertebrats són dels habitants més xicotets dels rius. Són insectes que viuen permanentment en l’aigua o que almenys durant una fase de la seua vida són aquàtics com per exemple les larves de les libèl•lules. Aquestes criatures s’han adaptat a viure en sistemes aquàtics. Algunes han ideat mecanismes de respiració subaquàtica a través de tubs com és el cas de les larves d’algunes mosques. Altres arrepleguen de la superfície bombolles d’aire que adhereixen al seu cos i consumeixen davall l’aigua. La majoria d’aquests macroinvertebrats comparteixen diverses característiques: no toleren les aigües contaminades i moren davant l’absència perllongada d’aigua. Són animalets molt estrictes pel que fa als seus requeriments ecològics. Qualsevol pertorbació de l’aigua fa que desapareguen com ha sigut el cas dels macroinvertebrats del Millars al seu pas pel Termet.

Comparteix

Icona de pantalla completa