Diari La Veu del País Valencià
La manifestació del Primer de Maig protesta davant la banca i reclama un acord per l’ocupació
EFE / València

La manifestació del Primer de Maig a València ha expressat el seu malestar amb la banca amb una representació protagonitzada per cabuts davant diferents seus financeres, i ha reclamat un acord social per l’ocupació “rigorós i seriós”.

Els dirigents sindicals han demanat, en els seus discursos en finalitzar la marxa, una gran aliança de la societat valenciana que permeta atendre les persones ʹcondemnadesʹ per les polítiques dels governs central i autonòmic, i per l’ocupació i la recuperació econòmica.

En les sis manifestacions convocades al País Valencià per a l’1 de Maig (Alcoi, Elx, Elda, Castelló, València i Alacant) han participat al voltant de 94.000 persones; 40.000 a València i 20.000 a Alacant, segons els sindicats UGT i CCOO.

En un ambient festiu, la protesta a València ha recorregut els principals carrers de la ciutat presidida pel lema ‘No tenen límit. Lluita pels teus drets’, i ha comptat amb cabuts que representaven el Rei, el Papa, Rodrigo Rato i Ángela Merkel, aquests dos últims per a moure com un titella Mariano Rajoy.

Aquests personatges han fet diverses representacions davant les seus del Banc de València, Bankia (abans Bancaixa) i Deutsche Bank, per a escenificar el maneig en la política econòmica per part dels poders financers i Alemanya.

El secretari general de CCOO-PV, Paco Molina, ha demanat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, una “proposta rigorosa” sobre una reforma laboral pactada i que genere possibilitats d’ocupació, una aposta per l’educació de qualitat i pública que no margine el valencià i reposar el dret universal d’assistència sanitària.

“Si vol treballar per a millorar la nostra identitat i visió com a poble, que millore el tractament sobre persones i famílies, la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra terra, i solament així obtindrà el consens de tota la societat”, ha afirmat.

A més, ha reclamat una administració pública transparent i “netejar les institucions de corruptela i corrupció, i ha fet una crida a la participació en la vaga prevista per al 9 de maig en el sector de l’educació.

Per part d’UGT-PV, el seu secretari general, Conrado Hernández, ha assegurat que els sindicats defensen “tots els dies” el País Valencià i els seus ciutadans, en relació al fet que ambdues organitzacions han decidit no signar l’acord proposat per Fabra.

El president del Govern valencià hauria de contestar, ha dit Hernández, “qui incompleix els compromisos, com resol la corrupció, qui té imputats en les seues llistes i per què no s’investiga amb profunditat l’accident del metro”.

Si arregla eixos problemes “veurà com la imatge de la comunitat serà molt diferent”, segons Hernández, que ha ofert la col·laboració dels sindicats a “acordar amb rigor i de debò” propostes per l’ocupació i el canvi de model productiu.

Els responsables dels sindicats han recordat que les polítiques del PP “han portat” 727.500 aturats al País Valencià i la pèrdua de mig milió de llocs de treball des del començament de la crisi, 43.000 solament en el sector públic.

Sobre l’empresa pública Vaersa, l’expedient de regulació d’ocupació de la qual ha anul·lat la Justícia, el dirigent d’UGT ha dit que el PP “no són els amos d’aquest país” i eixies coses -els ERO- “es fan com toca”.

Quant als convenis col·lectius, ha demanat a la patronal un any de pròrroga per als convenis i que no s’aplique la fi de la seua vigència si no se signen abans de juny.

En la marxa ha participat un col·lectiu de iaioflautes que ha demanat la dimissió del Govern, i hi han hagut pancartes sectorials de la indústria, la discapacitat, l’educació, les pensions i els serveis socials.

A l’inici de la manifestació, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha defensat el dret dels joves a tenir futur, mentre que la coordinadora d’EUPV, Marga Sanz, ha demanat eleccions anticipades.

En un comunicat, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha criticat que els governs no han pres cap mesura per a fomentar l’ocupació estable i de qualitat.

Mitja hora després de l’eixida d’aquesta marxa, ha eixit la convocada per CGT que fa, per segon any consecutiu, un recorregut diferent al dels sindicats majoritaris.

Fotos: EFE

Comparteix

Icona de pantalla completa