Nadal: ‘Bonig va signar un conveni del tren de la costa lesiu per als interessos valencians’

“És de tindre molta poca vergonya que la presidenta del PPCV reclame ara a la Generalitat una aportació a la qual no va fer front, durant el seu mandat, l’executiu al qual pertanyia”, denuncia el diputat de Compromís
8 agost 2016 01:00h
RedactaVeu / València

El diputat de Compromís Josep Nadal s’ha referit a les declaracions realitzades per la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, qui ha assegurat que el seu partit reclamarà la inversió de l’Estat per al tren de la costa si la Generalitat assumeix el 50% del seu cost, “cosa a què es va comprometre ella com a consellera d’Infraestructures l’any 2011”.

Segons afirma Nadal, “des de Compromís ja vam denunciar que l’origen de tot açò, el Pla de Rodalies anunciat pel ministre de Foment, José Blanco, i el president de la Generalitat, Francisco Camps, l’any 2010, no era més que un power point propagandístic utilitzat en una roda de premsa. El temps ens va donar la raó i tot allò es va quedar en paper mullat, cap obra va ser executada dels 3.400 milions d’euros de pressupost anunciats”.

L’anunci del Pla de Rodalies “fantasma” de 2010 va tindre un segon capítol protagonitzat precisament per Isabel Bonig a l’octubre de 2011, quan va signar amb el ministre Blanco un conveni per a la construcció del tren de la costa. Segons va informar en aquell moment Bonig, el pressupost de la construcció d’aquesta infraestructura rondava els 1.300 milions d'euros, de 560 dels quals s’havia de fer càrrec el ministeri i de la resta, uns 770, la Generalitat; 531 a través d'aportació pròpia i la resta, amb participació pública i privada.
 
           Josep Nadal durant una intervenció a les Corts.

Per a Nadal, “és de tindre molta poca vergonya que la presidenta del PPCV reclame ara a la Generalitat una aportació a la qual l’executiu a què pertanyia no va fer front durant el seu mandat i sobre una infraestructura que en el moment en què el seu partit va accedir al Govern central es va oblidar de reivindicar”. A més, des de Compromís volen deixar clar que considerem eixe conveni signat per Bonig lesiu per als interessos valencians pel fet de no tindre en compte l’infrafinançament i la marginació històrica en inversions de l’Estat a l’hora de repartir responsabilitats pressupostàries entre les administracions”.

Segons Nadal, declaracions com les de Bonig “reforcen el menyspreu i la falta de respecte amb què el Partit Popular està tractant la nostra terra”.

A més, el diputat nacionalista ha recordat que en el que portem d'any 2016, segons indica la Cambra de Contractistes de la Comunitat Valenciana, del total de licitacions fetes per l'Administració General de l'Estat “només un 2,6% pertanyen a nostre territori, quan tenim una població d'un 10,59% respecte al total de l'Estat”. Aquesta marginació sistemàtica en inversions i infraestructures “perjudica greument la qualitat de vida i les possibilitats de creixement econòmic de la nostra terra”, denuncia Josep Nadal.
 
"En comptes d'intentar ofegar encara més el pressupost de la Generalitat, Isabel Bonig hauria de pressionar el Govern de Rajoy perquè deixe de discriminar la nostra terra. El tren de la Costa és una reivindicació històrica dels valencians i el partit de Bonig no ha fet res a Madrid ni a València per aconseguir-la”, ha conclòs.

next