Diari La Veu del País Valencià
‘Elx: unes altres festes sense valencià’
RedactaVeu / Elx

“Més d’un any després de les eleccions municipals de maig del 2015, el valencià continua absent en la programació de les festes municipals d’Elx del 2016, com ja ho va estar l’any anterior”.

Amb aquest gust amarg, comença la nota de premsa feta pública, aquest dimarts 9 d’agost, per l’entitat El Tempir, amb el títol “Elx, unes altres festes sense valencià”, després que des de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Elx no s’haja programat “cap concert de música en valencià ni cap altra activitat que impulse i promocione la cultura valenciana, de manera que pose punt final al desert lingüístic valencià que s’ha patit, concretament, en la celebració d’aquestes festes durant la passada legislatura del PP”.

Imatge de les Festes d’Elx 2016.

El Tempir considera que aquesta programació no està dissenyada per a tota la ciutadania il·licitana, en general, “perquè s’ha exclòs aquella part de la població que vol gaudir d’un concert en valencià en les festes més importants de la seua ciutat, tal com ocorre, amb completa normalitat i amb èxit, en altres ciutats del nostre territori”. I posa com a exemple el cas de València, on, durant la Fira de Juliol o les Falles, programar concerts en valencià “ha estat tot un èxit d’assistència de públic”.

Per a El Tempir aquesta exclusió d’actuacions musicals de pop i rock en valencià “desmostra el poc interés pel valencià” des de la Regidoria de Festes “i comporta, també, un total desconeixement de les interessants propostes musicals actuals i de qualitat que fan servir la nostra llengua com a vehicular”.

Cap pregó de festes en valencià en els darrers 26 anys

D’altra banda, quant al pregó de festes, El Tempir destaca, en el seu comunicat, que en els darrers 26 anys la ciutat d’Elx no ha tingut cap persona que el fera en valencià, des que el 1990 el fera M. Aurèlia Capmany, “malgrat les diverses peticions i suggeriments que des de la Junta Directiva d’El Tempir s’han fet arribar als diversos governs que han passat per l’Ajuntament”.

Marginació “lamentable” de la llengua i “oportunitat pérduda”

Per tot això, El Tempir considera “lamentable” que “el valencià no ocupe el lloc que li correspon en les festes més rellevants de la ciutat d’Elx i que el lloc que se li reserve siga el de la marginació en aquesta programació”.

En aquest sentit, des d’El Tempir entenen que és “una oportunitat perduda més a l’hora de contribuir a la plena igualtat de tracte entre el valencià i el castellà en l’àmbit festiu”, cosa que consideren que és “primordial per a la cohesió social d’un poble i per a l’enfortiment de la seua identitat, una identitat que Elx va perdent cada vegada que és bandejada la presència de la llengua de la Festa o del Misteri en les festes patronals”.

Visita guiada ‘El misteri de la Festa’ organitzada pel Tempir amb la col·laboració de lafesta.com.

Festa del Misteri d’Elx.

Comparteix

Icona de pantalla completa