RedactaVeu / València
El
Centre d'Arqueologia Subaqüàtica del País Valencià, dependent de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha inventariat més d'un centenar de restes arqueològiques en el fons de les costes valencianes procedents de jaciments històrics, fruit del treball de recerca de les últimes dècades.
La majoria d'aquests tresors enfonsats es troben en les comarques de la demarcació d'Alacant per la proximitat de les seues costes a les antigues rutes navals i, actualment, alguns encara es poden visitar, com ara el derelicte romà Bou Ferrer a la Vila Joiosa o la Illeta dels Banyets del Campello, segons informa la Generalitat.
Patrimoni cultural amb més de 100 anys baix l’aigua
Les troballes localitzades en el fons del mar es defineixen com a patrimoni cultural subaqüàtic si compleixen amb les condicions de posseir rastres d'existència humana amb caràcter cultural, històric o arqueològic i si estan sota l'aigua almenys durant 100 anys, parcial o totalment i de forma periòdica o contínua, tal com estableix la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Cultural Subaqüàtic de París del 2001, ratificada pel Govern estatal.
Foto: GVA.
En el cas del País Valencià, les seues aigües acullen des de derelictes romans fins a submarins de la I Guerra Mundial que van naufragar i van escampar el contingut que transportaven, com ara eines de vaixell, munició, àmfores o ancores.
133 restes arqueològiques submergides al País Valencià
Per demarcacions, a Alacant es concentren fins a 133 punts on es troben restes arqueològiques, mentre que a València s'han localitzat 50 i a Castelló el nombre s'eleva a 74, amb troballes com les illes Columbretes o el pas de gent i naus cap a la desembocadura del Roine.
Durant els últims 30 anys, els treballs de recerca realitzats per la Generalitat, en aquest camp, s'han dut a terme principalment en la costa del terme municipal de Dénia (Alacant), on s'ha evidenciat el registre arqueològic més nombrós no solament de la demarcació, sinó de tot el territori del PV. Açò es deu a la llarga trajectòria històrica d'ús del port de Dénia com a "refugi natural" de les costes alacantines, ja que possibilita la hibernació per als grans navilis i, a més, és el lloc des d'on partien cap a altres punts del Mediterrani, sobretot cap a Itàlia a través de la ruta de les illes.
Vaixells, basses i assentaments
Una d'aquestes embarcacions és el derelicte romà de Bou Ferrer, que va naufragar en la costa de la Vila Joiosa (Marina Baixa) i que transportava un carregament de 2.500 àmfores de salses fines de peix –'garum', un producte molt benvolgut en la Roma Imperial– i lingots de plom. Aquest jaciment es troba actualment en excavació i es pot visitar de forma controlada a través de les visites organitzades del Club Nàutic de la Vila Joiosa.
Altres restes subaqüàtiques obertes al públic després de ser extretes del fons del mar es troben en museus i centres de busseig, com els trobats en la badia de Portixol de Xàbia (Alacant). Aquest tipus de patrimoni es pot contemplar 'in situ' sempre que l'accés no siga perjudicial i que tinga finalitats d'observació o documentació que afavorisquen la sensibilització del públic, subratllen des del centre arqueològic.
Mentrestant, alguns jaciments aquàtics de les costes del País Valencià encara es poden visitar en terra gràcies a bases semisubmergides, com és el cas de la Illeta del Banyets del Campello, una embarcació de reduïda dimensió però amb restes de l'Edat del Bronze, així com d'assentaments ibèrics, islàmics i de l'època medieval. Finalment, en aigües interiors, es registren restes històriques en els Estanys d'Almenara (Castelló), l'Albufera de València o les llacunes d'Anna (la Canal de Navarrés).
Restes de la I Guerra Mundial
Davant la "fragilitat" d'aquest 'patrimoni submergit', la Direcció General de Cultura i Patrimoni treballa en l'elaboració de l'inventari del patrimoni arqueològic subaqüàtic de la Primera Guerra Mundial. Al País Valencià, es té constància de l'enfonsament de vaixells per part de submarins alemanys que van operar en aigües valencianes als voltants de l’illa de Tabarca, entre el cap de l'Horta d'Alacant i la Vila Joiosa i a Canet d'en Berenguer, entre uns altres.
Foto: Gettyimages.
Fruit de la recerca, el centre arqueològic ha constatat que el patrimoni cultural subaqüàtic no solament es localitza en el mar, sinó que també abasta els rius, llacs i aigües interiors, a més de trobar-se en zones que actualment estan situades en terra ferma, però que en algun moment del seu esdevenir històric van estar en un mitjà aquàtic.