Diari La Veu del País Valencià
El PV es quedarà, en 10 anys, amb la meitat de la plantilla d’extinció d’incendis
RedactaVeu / València

“Un dels problemes més greus és que, en pocs anys, es jubila la plantilla d’extinció d’incendis; per tant, és important que defensem les nostres plantilles d’empleats públics. Els serveis públics estan per atendre coses tan importants com les emergències, extingir els incendis forestals o atendre la nostra salut”.

Amb aquesta rotunditat s’ha expressat la portaveu i vicepresidenta del Govern del País Valencià, Mónica Oltra, durant la seua visita, aquest dimecres, a les instal·lacions de la Brigada Helitransportada, Recursos Sanitaris i Serveis Aeris de Prevenció i Extinció d’Incendis −situades en l’Aeroclub de Castelló− on, en declaracions als mitjans, ha lamentat que, en els pròxims anys, es vaja a perdre “la meitat de la plantilla” d’extinció d’incendis a causa de la jubilació de part dels seus membres i la dificultat de dur a terme noves contractacions.

Per a Oltra, els diners invertits en serveis públics d’emergències, extinció d’incendis forestals o sanitaris “estan ben invertits; no és una despesa, és una inversió i, per tant, el Govern valencià posarà l’accent a tenir el personal suficient i la formació suficient i els protocols més eficaços que puguem tenir”, ha assegurat. “Volem tenir uns serveis públics que garantisquen un servei medicalitzat que salve vides, brigades d’extinció d’incendis i una resposta ràpida. Açò és qualitat de vida i preservar els nostres drets”, ha indicat.

El “problema” d’aquesta situació, segons Oltra, és que “Montoro, amb la normativa d’estabilitat a les comunitats autònomes i amb les retallades que imposen des del Govern espanyol, ens porta a no poder contractar persones a mesura que es produisquen noves jubilacions”. Per a la vicepresidenta, aquest fet és “dramàtic”, “perquè si algú es jubila i no se substitueix la plaça, en un termini de 6 a 10 anys ens quedem amb la meitat de la plantilla i, per tant, no es poden atendre les emergències, els serveis públics ni la vida digna de les persones”.

“Vulnerabilitat” dels boscos del País Valencià

Sobre les mesures que ha pres la Generalitat respecte del fet que, segons indiquen alguns estudis, els boscos valencians són els segons més vulnerables de l’Estat espanyol degut, principalment, a l’abandó que pateixen, ha recordat que “les retallades dels últims anys del govern del PP van ser brutals en aquesta matèria i ara ens hem ressentit”. Oltra ha recordat que enguany s’ha augmentat sensiblement el pressupost en prevenció d’incendis, però ha admès que “no s’han recuperat totes les retallades encara” perquè, segons ha postil·lat, “en un any no es pot revertir el que han sigut anys d’abandó”.

La portaveu de l’executiu s’ha desplaçat posteriorment a la zona afectada per l’incendi d’Artana i ha visitat l’alcalde de la localitat per informar-se sobre “com van lluitar contra el foc els empleats públics i per què es va convertir en un incendi de grans dimensions”, ha explicat. També ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania en la prevenció per evitar incendis com el que ha afectat a les 1.534 hectàrees d’Artana, Onda, Tales, l’Alcúdia de Veo i Eslida

Finalment, ha defensat que és important comptar amb l’opinió d’experts en el sòl i la gestió forestal, ja que també han de tenir-se en compte els “mitjans perquè el sòl no s’erosione i es mantinga la humitat perquè el foc es propague de manera més difícil”.

Comparteix

Icona de pantalla completa