Diari La Veu del País Valencià
Els conductors del País Valencià, els que més es distrauen amb el navegador

RedactaVeu / EP / València.

Els conductors d’arreu de les comarques del País Valencià són els que més es distrauen a l’Estat espanyol amb el navegador o ordinador d’abord dels seus vehicles, mentre que solament un 5% reconeix utilitzar habitualment dispositius connectats a Internet durant la conducció, segons un estudi realitzat per les companyies BP, Castrol i RACE en les regions de Canàries, Galícia, el País Basc, Andalusia, Madrid, Catalunya i el País Valencià.

La recerca #mansalvolant tracta de dimensionar el risc d’aquestes distraccions manipulatives, alguns actes freqüents que realitzen els conductors de manipular comandaments o altres elements interiors, i analitzar la percepció que té el conductor sobre el risc que poden suposar aquestes accions i el nivell de coneixement existent de les funcions més avançades dels cotxes.

En el cas del territori valencià, l’estudi conclou que els conductors valencians reconeixen realitzar diàriament determinades accions de forma habitual i que van associades a una conducció normal, com pujar i baixar les finestretes en el 95% dels casos, usar l’eixugaparabrisa o les llums en un 94%, regular l’aire condicionat (90%) o manipular la ràdio o el reproductor de música (82%).

Aquests hàbits són els més freqüents i impliquen un menor nivell de distracció per a qui condueix, mentre que el risc de perdre l’atenció de la carretera augmenta en el cas del 41% dels conductors valencians que regulen els retrovisors al mateix temps que dirigeixen el cotxe, el 35% que maneja el GPS en circulació, el 28% que recol·loca el seient o el reposacaps al volant i el 13% que cerca objectes en la guantera durant la conducció.

‘Distraccions tecnològiques’ d’alt risc

En l’escalafó de risc més alt, l’estudi estableix un tercer grup d’accions habituals que es realitzen en menor mesura, però impliquen més distracció i comporten un risc més elevat d’accident: les anomenades “distraccions tecnològiques”. Per exemple, el 14% dels conductors del PV ha intentat sincronitzar dispositius tecnològics amb el vehicle i el 5% reconeix accedir a Internet amb regularitat des del vehicle.

No obstant açò, quant a la percepció del risc pels conductors enquestats al PV, fins a un 80% afirma que s’ha distret en connectar-se a la xarxa des del seu cotxe i la meitat (52%) que ha perdut l’atenció amb l’ús de l’ordinador d’abord. De fet, la recerca conclou que el País Valencià és el que més es distrau amb aquesta tecnologia.

Les accions que consideren de “molt de risc” mentre condueixen són principalment tres: cercar objectes en la guantera, intentar sincronitzar dispositius del vehicle i entrar a Internet des de l’automòbil. Es tracta, per tant, de situacions que requereixen l’atenció del conductor i que els fan circular sense estar pendents de les circumstàncies del trànsit i la via, apunta l’estudi.

Foto: Gettyimages.

Desconeixement dels automatismes dels vehicle, l’ESP o el sistema de xoc

Respecte del grau d’ús i coneixement de les noves funcions, tecnologies i automatismes que incorporen els vehicles moderns per a garantir la seguretat, un 52% dels conductors del País Valencià afirma que aquests sistemes li suposen una gran ajuda o li aporten confiança. Mentre que arriben a distraure en gran manera un 26%, a causar estrès o incertesa al 15% o, fins i tot, por a un 7% dels valencians.

Malgrat açò, al País Valencià no es considera tan necessari com en altres regions la formació sobre la tecnologia que incorpora el vehicle, ja que solament el 42% dels enquestats veu urgent posseir aquest coneixement.

Al mateix temps, els resultats de l’estudi conclouen que entre els conductors valencians existeix un alt grau de desconeixement sobre les noves tecnologies. Tan sols el 46% coneix el sistema de detecció de la fatiga i fins a un 49% desconeix el control d’estabilitat ESP, a més el 65% dels participants en l’enquesta no saben si el seu cotxe ho incorpora i un 61% tampoc com funciona.

La recerca també mostra que únicament el 13% dels conductors valencians usa el sistema de detecció de la fatiga i solament un 15% el sistema d’alerta de xoc imminent.

Primera causa d’accident

A nivell nacional, l’anàlisi situa el fet d’accedir a Internet des del cotxe i manipular altres elements interiors com les distraccions més comunes entre els conductors espanyols, un país en el qual aquestes accions són la primera causa d’accident de trànsit.

Per comunitats, Canàries, Galícia i el País Basc han qualificat de “molt de risc” accions com cercar objectes en la guantera, intentar sincronitzar dispositius del vehicle i accedir a Internet des de l’automòbil; en la comunitat canària, el total dels conductors assegura que s’ha distret en accedir a Internet des del vehicle, un percentatge que baixa fins al 70% entre els enquestats andalusos.

Amb aquesta anàlisi, la campanya #manosalvolante impulsada per BP, Castrol i RACE pretén conscienciar els conductors sobre la importància de mantenir l’atenció en la conducció i no distraure’s amb elements en el cotxe, a més de millorar la seguretat en tots els desplaçaments mitjançant un comportament responsable o millorar el coneixement dels automòbils i les tecnologies que incorporen.

Comparteix

Icona de pantalla completa