Rèptils gegants del Juràssic al Toro

Investigadors valencians han trobat en un jaciment de la serra del Toro (Alt Palància), restes òssies de dos rèptils marins pertanyents al Triàsic Mitjà de fa 240 milions d'anys
12 agost 2016 01:00h

Xavier Pérez / El Toro.

Rèptils gegants per l’alt Palància, doncs sí, però fa 240 milions d’anys. I és que la investigació continua traient a la llum troballes de fa milions d’anys que certifiquen com era la vida animal i marina en aquella època en la qual encara no hi havia presència humana. Tot tipus d’animals i, sobretot, dinosaures i rèptils marins envaïen la Terra.

D’aquesta forma, investigadors valencians han trobat en un jaciment de la serra del Toro (l’Alt Palància), restes òssies de dos rèptils marins pertanyents al Triàsic Mitjà --fa 240 milions d'anys-- precursors en uns 40 milions d'anys dels gegantescs plesiosauris que van conviure amb els dinosaures del Juràssic.

Es tracta d'una placa hexagonal pertanyent a la closca d'un cyanodus sp, semblant a una tortuga marina i d'aproximadament 1,10 metres de longitud i de fragments de vèrtebres d'un simosaurus sp, rèptil de 3,5 metres, totes elles peces de color blau celeste.

Les restes han sigut trobades per Constantino Benedicto Bretó, Eusebio García Orduña i José Herrero Izquierdo, col·laboradors reconeguts de la Fundació Dinòpolis, de Terol, que ha corroborat l'autenticitat i datació de les esmentades restes.
 

El geòleg Benedicto Bretó ha explicat que està anys treballant de manera desinteressada al costat de Federico Ortí Cap, professor emèrit de la Universitat de Barcelona, en la redefinició del Triàsic en el Sud de la Serralada Ibèrica.

“La troballa qüestiona els mapes geològics del Ministeri de Foment (ITGE), editats en la dècada dels 70, ja que, segons els mateixos, aqueixes capes de sediment serien del Triàsic Superior, tot i que en realitat són de 20 milions d'anys abans”, ha indicat.

En general, ha afegit, “hi ha molt poques restes del Triàsic a diferència del Juràssic, que és molt més conegut, per la qual cosa aquests fòssils resulten molt importants per a la comprensió d'aquesta era, en la qual està l'origen dels dinosaures”.

Els investigadors han explicat que 240 milions d'anys enrere tota aquesta zona confluència de València, Castelló i Teruel era una línia de costa tipus Albufera, amb un mar poc profund com testimonien les roques evaporítiques, resultat de l'evaporació d'un mar amb un clima de temperatures tropicals o subtropicals, en un període molt més càlid que l'actual.

Restes del Triàsic Mitjà, encara que escassos, han aparegut també en algunes zones d'Aragó i Catalunya, però els investigadors del Toro tenen la confiança que el nou jaciment oferirà grans resultats, perquè “el que hem trobat estava arran de terra, així que confiem a trobar restes importants quan s'inicie una excavació”.

Aquest dissabte i en col·laboració amb l'Associació Cultural del Toro, presidida per José Pastor, es presentarà oficialment aquest projecte d’investigació en l'Ajuntament  i s'inaugurarà una exposició de fòssils en la qual es mostraran els que ara han aparegut i fons de la Fundació Dinópolis, de Terol, cedits per a l'ocasió. 
next