Diari La Veu del País Valencià
Un assaig mostra la tibant relació dels Borja amb el ‘Regne de València’
EFE / València

Així ho ha assegura Julia Benavent, professora titular en Filologia Italiana de la Universitat de València, qui al costat del seu marit, el periodista Manuel Muñoz, ha escrit aquest llibre, editat pel Centre Francisco Tomás i Valent de la UNED i que va ser presentat a la Fira del Llibre de València.

Julia Benavent, especialista en els segles XV i XVI, explica que en l’assaig, escrit en to divulgatiu, fan una sèrie de reflexions sobre la relació que els papes Calixt III (Alfons de Borja) i Alexandre VI (Roderic) tenien amb el ‘Regne de València’. “No és el llibre habitual de sexe, drogues i rock and roll i tot el que s’ha escrit sobre verins, assassinats o vida sexual al voltant d’Alexandre VI”, ha matisat Benavent, qui ha qualificat de ‘atípic’ l’assaig que ha escrit al costat del seu marit.

Segons ha explicat, en les dues últimes dècades hi ha hagut un interès pels Borja, tant per a atacar-los pels excessos que van cometre com per a defensar-los i combatre la seua llegenda negra a Roma.

En el cas de Contra els Borja, segons Julia Benavent, una estudiosa dels segles XV i XVI i un periodista ‘per al qual ja no és actualitat el que ha passat fa cinc minuts’, “ens vam adonar que les coses que passen ara, passaven en el segle XV”.

“Encara que passen els segles les coses canvien relativament poc i aqueixa cobdícia i aqueixa acumulació de riqueses té similituds amb l’actualitat”, ha assenyalat Benavent, qui considera que encara que la crisi “la vivim i és dura, conèixer el passat i la història és l’única forma de no repetir els errors”.

Segons explica, a partir d’estudis d’historiadors valencians i documents de llavors “hem conegut que la relació dels Borja amb el ‘Regne de València’ no era tan idíl·lica com sembla, sinó molt tibant, de menyspreu i distància, i quan van morir va haver-hi un alleujament ja que fins i tot les cròniques no arrepleguen cap celebració”.

Segons Julia Benavent,”Els Borja no eren nobles d’origen, eren Patricis, però tenien terres i quan van arribar al poder de la mà d’Alfons el Magnànim van veure l’oportunitat de tenir un patrimoni i establir-se però no al ‘Regne de València’, sinó a Itàlia, on van aspirar al tron de Nàpols”.

A més, van intentar deixar ‘ben col·locats’ els seus nebots i fills, amb la idea de perpetuar-los en el poder. “Els Borja solament pensaven a acumular tresors, riqueses i terres i no tenien en compte l’humanisme”, ha afirmat. Julia Benavent També ha criticat que fins i tot ja sent Papa Calixt III seguia cobrant del Bisbat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa