Diari La Veu del País Valencià
‘A la Fira no vages si no tens diners…’

Alba Soriano / Xàtiva.

Queden poques hores perquè s’inicie una de les fires més grans i antigues del País Valencià, la Fira d’Agost de Xàtiva, una fira celebrada per privilegi reial de Jaume I des de l’any 1250 i declarada Festa d’Interès Turístic Nacional.

Una fira marcada, aquest any, per la no celebració d’espectacles tauris, però sí amb la imatge de Reina de la Fira, després de la consulta popular realitzada per l’Ajuntament de Xàtiva. La Reina, Alexia Úbeda, donarà per inaugurada la fira la nit d’aquest diumenge 14 d’agost. “Xàtiva Essència”, amb la participació de la Colla la Socarrà, l’Escola de Danses de Xàtiva, l’Acadèmia Rytmus de música i dansa i la Coral Jove del Micalet de València, serà l’espectacle inaugural de la Fira. Després, del 15 al 20 d’agost, molts actes tradicionals i lúdics ompliran la programació.

La Fira reial acollirà, com sempre ha fet, una gran quantitat de parades de cassoles, gaiatos, espart, ventalls, ceràmica, llibres, embotits, salmorra… Enguany, com a novetat, s’ha volgut aprofitar la Fira per donar un impuls promocional als distints sectors productius de la ciutat, de manera que s’instal·laran dues carpes en un lloc preferent per acollir distintes activitats, presentacions i demostracions de les firmes comercials pertanyents a les distintes associacions comercials de Xàtiva. També la Unió de Llauradors local aprofitarà aquests dies per presentar productes de la terra que es produeixen a les nostres comarques.

La Fira del Bestiar estarà fins el dia 17 amb diverses proves dins del Concurs de Tir i Arrossegament, així com amb l’exhibició de cavalls i la mostra de diferents tipus d’animals.

El camp de futbol de la Murta serà on s’instal·larà l’escenari que albergarà el concert de Rosario (dia 15, entrada gratuïta); l’espectacle musical Tatuaje, en homenatge a Concha Piquer (dia 16); el concert de Nit Celta, amb l’actuació musical dels grups Celtas Corts, Mago de Oz, Ars Armandi i Irish Treble (dia 18), i el divendres 19 serà el torn del concert de la Nit Jove amb l’actuació de La Raíz, Dremer y el grup local Barbaritats. Les nits també es complementaran amb el festival Al Ras, al jardí de la Pau, on cada nit de fira hi haurà concerts per a joves de distints grups musicals i discjòqueis.

Així mateix, l’espai de la plaça de la Seu acollirà teatre i música, com la 22a Edició del Festival de la Cançó amb Marina Rosell i Mar Aranda la nit del 15 i l’especial Fira d’Agost de Xavi Castillo el dia 18.

A més de les atraccions mecàniques i de les distintes animacions i exhibicions, cada dia, a les 19h, a la plaça del Mercat, hi haurà teatre infantil. No pot faltar la mascletà diària a les 14h.

L’esport també estarà present, amb tennis, pàdel, frontó, escacs, tennis taula, esgrima, BTT i, fins i tot, una marxa senderista. Destaca el 65 Trofeu de Velocitat del dia 15, la proba puntuable en circuit urbà més antiga d’Espanya.

El dia 20 es conclourà aquesta fira amb l’espectacle Veles e Vents, una adaptació del poema d’Ausiàs March, de la companyia Xarxa Teatre.

Segons ha informat l’Ajuntament de Xàtiva, amb motiu de la Fira d’Agost, des del 15 al 20, no hi haurà servei de zona blava a la ciutat. Per altra banda, tant al polígon de la Mola com a la Ronda Nord, es disposaran 700 aparcaments dissuasius gratuïts durant els dies que dure la festa. Els dies 15 i 20 estaran connectats gratuïtament amb la Fira mitjançant el bus urbà.

“No és NO”
Amb motiu de la Fira d’Agost, la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva ha ficat en marxa la campanya “No és NO” per demanar una Fira sense agressions sexistes. Els espais festius i les festes amb aglomeracions, consum d’alcohol i drogues, el “tot val de festa”, apareixen com a excuses per exercir comportaments sexistes, que són la manifestació de la desigualtat entre homes i dones que existeix a la nostra societat. Per això, amb aquesta campanya, es pretén deixar clar que res justifica una agressió: no l’alcohol, ni altres drogues, ni formes de vestir, etc. Es demana que Xàtiva i els seus espais festius siguen llocs segurs, on es donen relacions de respecte i llibertat per deixar viure les festes amb alegria i igualtat.

Comparteix

Icona de pantalla completa