Diari La Veu del País Valencià
El Consell denuncia que Sanitat no compensa al PV 302M€ de despesa en assistència a turistes
RedactaVeu / València

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha denunciat que el Ministeri de Sanitat “segueix sense engegar els mecanismes de compensació del cost que li suposa a la Generalitat valenciana l’atenció als turistes nacionals”, que ha suposat en 2015 la suma de 66 milions d’euros anuals.

La titular de Sanitat del País Valencià ha recordat que el Ministeri va aprovar en el Reial decret Llei 16/2012 un mecanisme de compensació econòmica entre comunitats autònomes denominat Fons de Garantia Assistencial (Foga). Amb ell, es pretenia respondre a la despesa a la qual es veuen sotmeses les autonomies que reben un elevat nombre de desplaçats temporals d’altres autonomies, especialment en la temporada turística. La fórmula consisteix en un sistema de facturació creuada per les atencions que les autonomies presten als ciutadans d’altres comunitats.

4 anys més tard, el FOGA segueix “inoperatiu”

No obstant açò, quatre anys més tard, el Foga segueix sense estar plenament operatiu. El Ministeri no ha pres encara cap decisió sobre la compensació de l’assistència especialitzada que es presta a ciutadans d’altres autonomies, la qual cosa perjudica especialment comunitats turístiques com la valenciana.

“Ens trobem amb un exemple més de la marginació financera que els valencians i les valencianes pateixen per part del Govern” estatal, ha declarat Carmen Montón.

La titular de Sanitat de l’executiu del PV, Carmen Montón.

“Les últimes dades ens mostren que el sistema de finançament castiga cada valencià i valenciana amb uns ingressos, per part de l’Estat, de 258 euros per sota de la mitjana de les comunitats autònomes. Són 1.290 milions a l’any menys per atendre els serveis bàsics” al PV, ha destacat la conselleria, en un comunicat fet públic aquest dissabte.

Però, a més de no transferir suficients fons per atendre les necessitats dels valencians i les valencianes, “el Govern manté bloquejades mesures com el Foga, que permetria als ciutadans accedir als fons que ens corresponen en compensació per l’atenció a turistes nacionals”, segons Montón, qui ha dit que el bloqueig del Foga “demostra una enorme deslleialtat i falta de sensibilitat del Govern cap a les necessitats dels valencians”.

La consellera també es veu perjudicada per les incorreccions metodològiques en el sistema de liquidació de l’atenció per a turistes estrangers.

Atenció a turistes estrangers

En el cas dels turistes estrangers, la diferència entre les atencions facturades per la xarxa sanitària valenciana i la compensació rebuda pel Govern llança un saldo desfavorable per al PV en els anys 2012, 2013, 2014 i 2015 de 38,6 milions d’euros. D’aquesta forma, si se sumen els fons que s’han deixat de percebre del Foga, als quals s’han deixat d’ingressar en el cas de turistes estrangers atesos amb Targeta Sanitària Europea, la xifra ascendeix a 302,6 milions en els últims quatre anys.

Per a Montón, “no podem seguir any rere any en la mateixa situació” i cal que el Govern estatal “desenvolupe ja els mecanismes perquè l’atenció als turistes –al PV− no supose un perjudici per als afeblits comptes de la Generalitat”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa