Diari La Veu del País Valencià
Bétera, Godella i Montcada celebren els 125 anys de l’arribada del trenet
Redactaveu / Bétera / Godella

Un tren especial de la sèrie 4300 que actualment presta servei en la xarxa de Metroavalencia, ha realitzat aquest dissabte un recorregut especial al llarg de la Línia 1 des de l’estació de València Sud a Bétera.

El 12 d’agost de 1891 va partir, des de l’estació de Marxalenes, el tren inaugural de la nova línia de València a Bétera, amb parades en les poblacions de Burjassot, Godella, Rocafort, Massarrojos i Montcada. L’endemà va començar a prestar servei de manera regular.

La línia ha evolucionat a llarg d’aquests anys fins integrar-se en l’actual xarxa ferroviària de Metrovalencia, amb noves línies, estacions, infraestructures, electrificacions, dobles vies i el material mòbil que ha circulat per elles.

Tren especial a Bétera. Foto: GVA.

Durant l’acte, l’alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, ha recordat els vincles que en tot aquest temps s’han establert gràcies al tren entre els diferents municipis de l’Horta i el Camp de Túria. “Recode quan la gent anava de colònies o viatjàvem d’escolars a València per veure el riu, o el parc Gulliver”.

En termes pareguts s’ha expressat l’alcaldessa accidental de València, Consol Castillo, i la regidora de Cultura de Godella, Tatiana Prades. L’alcalde accidental de Godella, Francesc Aràndiga, ha destapat la placa commemorativa. Per la seua banda, el president de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Godella, Andrés Martínez, ha llegit una crònica del diari Las Provincias de la inauguració de la línia el 1891. En l’acte protocol·lari també ha participat l’alcalde accidental de Montcada, Sebastián Sánchez.

La jornada ha tingut una gran assistència de públic. Persones de totes les edats s’han congregat a l’estació de metro de Godella per gaudir dels actes commemoratius que s’hi han dut a terme.

Historia del ‘trenet’

Amb motiu de la commemoració d’aquests 125 anys d’història, FGV ha instal·lat de forma permanent un nou Espai d’Història del trenet. En les estacions de Godella i Bétera s’exposa, de forma permanent, la sèrie fotogràfica de les estacions d’aquesta línia realitzada per Victoriano Márquez en 1963 per a la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils.

També s’ha reproduït part del projecte original del “Ferrocarril del Grau de València a Bétera amb Branc a Rafelbunyol”, amb el plànol de les estacions de segona, tercera classe i baixadors, realitzat en 1890 per l’enginyer J. Verdú per a la Societat Valenciana de Tramvies.

Per a València, es va pensar en la realització d’una nova Estació Central −coneguda com Pont de Fusta−, la qual, en 1892, se li encarregaria a l’arquitecte J. Belda, un projecte especial de primera classe.

“Espais d’història” és una xarxa de microexposicions que s’ofereixen amb l’objectiu de donar a conèixer la història dels tramvies i ferrocarrils valencians.

Inauguració del taulell commemoratiu a l’estació de Montcada. Foto: Ajuntament de Bétera.

Cristina Alemany, alcaldessa de Bétera, i Consol Castillo, alcaldessa accidental de València, pujant al tren.

Comparteix

Icona de pantalla completa