Diari La Veu del País Valencià
Es retiraran els símbols falangistes de la façana de la Basílica d’Asp
Europa Press / Alacant

Així ho ha explicat aquest dijous en unes declaracions l’alcalde de la població, Manuel Díez, qui ha indicat que la iniciativa fou per part de l’equip de Govern format per PSPV-PSOE i EU, després del ‘conflicte social i la ‘important tensió’ generada quan l’agost passat un septuagenari va titllar amb pintura vermella part d’aquestos elements.

Díez ha concretat que l’acord, per al qual el Bisbat ha mostrat ‘gran disposició’, tal com ha ressaltat, preveu retirar un emblema falangista compost pel jou i les fletxes, així com les frases ‘Caiguts per Espanya’ i ‘José Antonio Primo de Rivera Present!’, que acompanyen una sèrie de plaques que mostren els noms de 15 morts del bàndol ‘nacional’.

El primer edil ha assenyalat que si bé els citats noms es mantindran, de la mateixa manera que una creu instal·lada al costat d’ells, la resta de simbologia serà treta. Al mateix temps, ha afegit que existeix un projecte per col·locar als voltants de la basílica un faristol en el qual s’esmenten als 108 aspenses que moriren en el conflicte, amb independència del front en el qual combateren.

A més, ha puntualitzat que els referits elements es van col·locar al temple per un decret datat en els anys 1940, d’acord amb una decisió de Francisco Franco, i ha considerat que les mesures a adoptar ‘poden acontentar totes les parts’, si bé ha afegit que “tot el relacionat amb la Guerra Civil és un tema complicat”.

Un grafitero de 72 años contra el franquismo. EL PAIS. 2 / 9 /2012

Comparteix

Icona de pantalla completa