Diari La Veu del País Valencià
Compromís exigeix a Madrid una inversió contundent per al Corredor Mediterrani

Redactaveu / Madrid.

Els representants de Compromís al Senat, Jordi Navarrete i Carles Mulet, elevaran diferents preguntes al Govern per conèixer les previsions d’instal·lació gradual del tercer carril en ample UIC en la infraestructura convencional del Corredor Mediterrani. De la quantitat establerta en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2016 per el Ministeri de Foment en les partides per a Alta Velocitat Ferroviària i Millora de Prestacions tan sols s’ha destinat un 5,25% (210,39 M€ aproximadament) a la instal·lació gradual del tercer fil.

Els treballs i molèsties no acabaran a Castelló. Encara cal consolidar que la via “al costat de la mar” entre Castelló i Vila-seca es vaja migrant a ample mixt amb tercer carril usant les travesses polivalents fins a enllaçar amb el tram en UIC que connecta amb la LAV i amb el tram Reus-Tarragona-Castellbisbal i, posteriorment, executar un canvi d’ample des d’ibèric a ample estàndard, inclòs el ramal de Tortosa, des de Sagunt fins a Vila-seca, entre moltes altres actuacions futures.

“Compromís ha constatat com els treballs del tercer fil entre Castelló i València avancen a un ritme exasperant. Es tracta d’una aposta pedaç per permetre la circulació, a llargues distàncies, de trens de mercaderies i combois que es podrien posar −si la línia ho permet− a altes velocitats. Els treballs prossegueixen amb lentitud i s’han incomplert ja tres terminis per a disgust dels usuaris de trens més convencionals i de rodalies, fet que segueix perjudicant la nostra competitivitat com a territori”, ha assenyalat el senador per Castelló, Jordi Navarrete.

Els tècnics de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) no veien amb bons ulls aquest projecte del tercer carril (per permetre un ample internacional de tanta longitud), encara que finalment van accedir per pressions polítiques. Els sindicats consideren que el model saturarà el Corredor Mediterrani.

Per aquestes vies ja passen, a més dels Rodalies, els regionals, els de llarg recorregut (Euromed) i els de mercaderies. “Això implicarà haver d’eliminar trens, tot i les declaracions que ho neguen, per introduir els d’alta velocitat (que no seran trens d’AVE) i el que més ens preocupa és la manca de decisió inversora en aquesta zona, que pot deixar-nos durant anys en una situació de precarietat en la modernització de la xarxa i en què difícilment les adaptacions per al canvi a ample mixt en el tram Vandellòs-Castelló-València estaran finalitzades el 2017”, ha abundat el senador territorial, Carles Mulet.

Des de Compromís −igual que els grups d’experts i alguns empresaris− “apostàvem per una plataforma independent de doble via d’ample europeu. Volem que el 2017 es garantisquen inversions en el Corredor Mediterrani, en el futur de la configuració de la ciutat de València, les connexions amb València Nord i la Font de Sant Lluís i passos necessaris, o que Almussafes compte amb sortida cap a Europa, per la qual cosa exigirem de manera contundent garanties en aquest sentit i denunciarem els greuges que puguem seguir patint al nostre territori en matèria ferroviària. Tot té un límit”, ha remarcat Mulet.

En aquest sentit Compromís preguntarà pels terminis, les previsions pressupostàries i no pressupostàries per part de les autoritats de cara als treballs de continuació del tercer fil i la seua connexió cap al nord, així com per les mesures correctores que s’han previst per evitar les molèsties reproduïdes entre València i la Plana i quins combois seran els sacrificats per la posada en funcionament dels trens d’alta velocitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa