Diari La Veu del País Valencià
Més de 6.000 firmes demanen que País Valencià siga la denominació oficial

Racó Català.

“Demanem el nom oficial de País Valencià”. Aquesta és la demanda de la campanya que va encetar-se a Change.org ara fa cinc mesos i que ja ha aconseguit més de 6.200 firmes a favor. La petició es fa a “les Corts Valencianes, a la Generalitat Valenciana i al president Valencià” i se’ls demana que escolten “el clamor de milers de valencians que durant dècades hem sigut proscrits i silenciats” .

La denominació de País Valencià es va començar a utilitzar als anys 30, durant la II República espanyola i estava inclosa en la redacció dels primers Estatuts d’Autonomia valencians, però, després de la dictadura, durant els anys de Transició, esquerra i dreta valenciana van protagonitzar una guerra de símbols en què la denominació del territori hi fou molt present. El valencià Fernando Abril Martorell, llavors vicepresident del Govern espanyol, va vetar el nom de País Valencià i va canviar-lo pel de Comunitat Valenciana com a denominació oficial. Tan sols es feia referència al País Valencià en el preàmbul com a “nom modern” de l’antic regne.

Ara, anys després, el nom de Comunitat Valenciana s’ha estès entre la població, sobretot després d’anys on el PP ha governat i ha promogut aquesta denominació. El món cultural i acadèmic, però, continua utilitzant la fórmula País Valencià i perseguint la fita de recuperar-la com a denominació oficial. De moment, la petició continua recollint adhesions amb l’esperança de poder portar la demanda a les autoritats competents.

Comparteix

Icona de pantalla completa