El 50% dels animals marins, afectats pels plàstics que s’aboquen al Mediterrani

Els ecologistes atraquen el veler ‘Diosa Maat’ al Port de València en la seua campanya per reivindicar fons marins nets
17 agost 2016 01:00h

Xavier Pérez / EP /  València.
 
Ecologistes en Acció València i BIOagradables han presentat la campanya “Azul Oscuro Casi Plástico”,  en la qual han atracat el veler ‘Diosa Maat’ al Port de València amb l'objectiu de difondre l'estat dels fons marins, reivindicar el reciclatge d'envasos per evitar que acaben dipositats a aquestes zones i sensibilitzar la població sobre aquest problema.

Per a açò, realitzaran, fins al 21 d'agost, diferents activitats, oferiran xarrades, tallers mediambientals i visites guiades; es presentarà l'informe “Clean Up the Med”, un projecte de neteges en tota Europa, i hi haurà una jornada sobre cetacis impartida per dues biòlogues marines de la Universitat de València, una responsable del projecte SOS Dofins i el portaveu d'Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, que parlarà sobre els efectes, en aquesta matèria, del Corredor Mediterrani.

El dijous a la vesprada, Ecologistes en Acció i BIOagradables oferiran una picadeta solidària al Jardí Urbà de Russafa, mentre que el dia 20 hi haurà una actuació en protesta de la captivitat dels cetacis. Per al diumenge, s'ha convocat una jornada on es netejarà la platja de les Arenes i part del fons marítim i a la qual es pot unir la ciutadania a partir de les 10.00 hores al Bibliomar de les Arenes.

Segons les dades facilitades pels participants en la campanya, al fons marí s'acumula el 70 per cent de la brossa que arriba al mar. Així, dels set milions d'envasos de begudes que es consumeixen al País Valencià, cinc "s'abandonen i van a parar o a abocadors o al mar".

Entre un 60 i un 70% dels materials que s'acumulen al fons marí són plàstics, un material "que no és inert i relacionat amb un munt de malalties com ara processos tumorosos, problemes respiratoris i cardíacs o alteracions del sistema hormonal", segons ha explicat la responsable de la campanya, Sara Acuña.

L'activista ha indicat que estudis recents demostren que aquest material no es degrada, sinó que es fragmenta fins que és assimilat pels primers nivells de la cadena alimentària "i passen d'un a un altre fins que arriben als nostres plats". Així, la Comissió Europea calcula que fins al 50 per cent dels animals marins estan afectats pels plàstics, el 70 per cent en el cas de les aus.

Ecologistes en Acció pretén dur a terme "una acció simbòlica per transmetre al consumidor que aquesta problemàtica existeix", "que tots som responsables" i que "no solament afecta a la biodiversitat, sinó que ens la estem menjant". El col·lectiu reclama, per tant, "un model de gestió que es base en la tornada en origen, en materials i envasos que siguen reutilitzables i sense caràcter tòxic i transitar cap a un model més net, més respectuós i més sostenible".

L'activista de la plataforma Retorna, Ana Gutiérrez, ha assenyalat que quasi tots els envasos que s'acumulen al fons marítim són de begudes, fins a un 50 per cent, per la qual cosa "posant-li un dipòsit a aquells als quals més s'abandona, als envasos de begudes, eliminaríem fins a la meitat de les brosses que van al mar".


La Veu
next