Compromís proposa que Benidorm divulgue l’Estatut i el Dret Foral Civil valencià

19 agost 2016 01:00h

RedactaVeu / Benidorm.

Actualment, la Generalitat ha obert una convocatòria de subvencions, per a activitats de les mancomunitats i ajuntaments, per difondre l’Estatut d’Autonomia i recuperar i divulgar el Dret Foral Civil Valencià. Tenint en compte que la quantia de l’ajuda arribaria fins al 100% del pressupost, que serviria per dotar de contingut els espais museístics de Benidorm i difondre el marc legal, actual i històric, el regidor de Compromís i portaveu de Compromís Los Verdes, Josep Bigorra, ha efectuat aquesta petició, per escrit, al Govern local.

“La promoció i divulgació de les nostres lleis, els nostres deures i els nostres drets sempre serveix per ajudar a conscienciar la ciutadania i, alhora, per difondre les qüestions històriques i culturals relacionades amb l’evolució que s’ha produït des de la creació del dret foral valencià fins a la seua plasmació en l’actual Estatut i, per això, veiem positiu el fet de demanar aquesta subvenció”, ha assenyalat Bigorra.

El portaveu ha indicat que la sol·licitud es pot enviar fins el pròxim 8 de setembre i que l’ajuda pot suposar fins al 100% de les despeses plantejades, per la qual cosa “l’Ajuntament no perdria diners i sí que guanyaria en riquesa cultural, atès que podria utilitzar els espais museístics com l’Hort de Colon o la Boca del Calvari per a aquestes actuacions divulgatives”.

Bigorra també ha explicat que la petició d’aquesta subvenció està relacionada amb la moció que va ser aprovada per unanimitat (amb els vots en contra de PP i C’s) perquè l'Ajuntament s'adherira al manifest promogut per l'Associació de Juristes Valencians (AJV), pel qual es demanava la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat contra diferents normes del Dret Foral Civil Valencià. D’aquesta manera, Benidorm es va unir als més de 100 municipis valencians, que representen 2.700.000 habitants, i que juntament amb la Vila, l’Alfàs, la Nucia, Callosa d’en Sarrià, Finestrat, Polop, Sella, Benifato, Guadalest i Confrides conformen els municipis de la Marina Baixa adherits.

Actualment, ja s’han emès dues sentències del Tribunal Constitucional valencià que anul·len les lleis de règim econòmic matrimonial i la d'unions de fet i queda encara pendent per a sentència la llei de custòdia compartida; lleis valencianes que formen part del Dret Foral Civil Valencià, segons la reforma de l’Estatut produïda en 2006. Segons el portaveu, la realització d’aquestes activitats de promoció del dret foral valencià serviria també per posar de manifest les decisions judicials injustes contra la recuperació de l’esmentada legislació. 
next