Diari La Veu del País Valencià
Set mil euros per a tancar una ferida
EFE / València

Segons ha explicat hui en roda de premsa el portaveu d’aquest grup, Matías Alonso, la iniciativa respon a la “falta de subvencions oficials” i tracta de reunir 6.850 euros “per a segellar les ferides” d’unes persones que “volen veure el seu familiar enterrat com toca”.

L’associació tractarà de recuperar i identificar les restes de José Valls, afusellat als 48 anys d’edat el 2 de setembre de 1938 en el cementeri de la localitat castellonenca de Borriol, on, segons la seua família, va cavar abans la seua pròpia tomba. Antònia Valls, filla de José, tenia 11 anys quan van afusellar el seu pare “perquè els que manaven van voler”, i hui reclama, amb 86 anys, poder “enterrar-lo com una persona i no com està, com un gos”.

Al costat de José també es va sepultar un altre home, Luis Meseguer, però no s’ha localitzat la seua família. La campanya es desenvolupa a través de la pàgina web www.lanzanos.com/proyectos/la-memoria-de-borriol-1938-2013 on “cadascú pot aportar el que vulga”, ha assenyalat Alonso, qui ha apel·lat a la “consciència de tots els progressistes perquè possibiliten el que no volen el Govern espanyol i local”.

Ha concretat que s’han fixat dos mesos de termini per a reunir els diners, amb el qual cobriran un “mínim pressupost bàsic” calculat per al procés, i que, “de no arribar a eixa xifra, es retornaran les aportacions als donants”. Un dels membres de l’equip d’arqueòlegs, antropòlegs i restauradors que col·labora amb el grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Miguel Mezquida, ha detallat que tractaran de reunir els diners i, després, si ho aconsegueixen, sol·licitaran a Patrimoni els permisos administratius per al treball.



“Si van bé les coses i no es demora la tramitació, els permisos poden estar llestos en pocs mesos i podríem començar a excavar en setembre”, ha indicat. Segons ha dit, el pressupost s’ha “reduït al màxim”, tenint en compte “com de costosos resulten els treballs arqueològics i proves d’ADN”, i l’equip tècnic té previst allotjar-se a casa de la família i pagar les despeses de desplaçament i manutenció durant l’acció”.



El grup pretén pagar mitjançant ‘crowdfunding’ la iniciativa perquè la família de la víctima, resident a Borriol, és “humil” i perquè “resulta dolorós que els familiars d’un afusellat hagen de pagar la recuperació de les seues restes”, ha afegit.



Si finalment es realitza, aquesta exhumació serà la primera duta a terme sense ajudes oficials, després que el març s’identificara en una fossa comuna en el cementeri de Paterna (L’Horta Oest) les restes de quatre afusellats després de la Guerra Civil, el setembre de 1940, als afores del cementeri de Paterna i enterrats en una fossa on es calcula que hi ha més de dos-cents cossos.



A més de l’exhumació de Borriol, altres objectius del grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica són “completar el mapa de fosses -només està elaborat el de València-, protegir els llocs de la Memòria Històrica i la retirada dels símbols, plaques i honors franquistes”.



També treballen en l’exhumació, “encara no autoritzada per l’Ajuntament de València”, de Teófilo Alcorisa, “pare d’un guerriller a qui, després de penjar-lo, el van enterrar en una fossa comuna en el cementeri civil de València l’abril del 47”.

Comparteix

Icona de pantalla completa