Diari La Veu del País Valencià
La Tomatina: deu coses que cal conéixer de la festa de Bunyol

F. Javier Argente / Bunyol

1. Festa

Aquesta batalla es produeix cada darrer dimecres del mes d’agost a la localitat de Bunyol. L’acte s’inscriu dins de la fira i les festes en honor a Sant Lluís Bertrán, patró de la localitat. La durada de la Tomatina és d’una hora, de les 11 a les 12 del matí. La festa ha estat declarada Festa d’Interés Turístic Internacional.

2. Origen

De les distintes versions que es coneixen al voltant de l’origen d’aquest acte, pareix que la més comunament acceptada parla d’una discussió que es va produir allà per l’any 1945 entre els participants d’una tradicional desfilada de nanos i gegants i una altra gent de la localitat que va voler participar en ella. Al remat, la discussió va acabar en brega i en l’enfrontament es van fer valer diverses verdures i fruites que hi havia a una parada pròxima. La batalla va acabar amb la intervenció de la Policia local.

Com que pareix que la cosa va resultar divertida, l’any següent, els participants van acudir proveïts de tomaques per a llançar-se-les els uns als altres. Aquest fet va continuar repetint-se en diverses ocasions al llarg dels anys i sempre amb intervenció policial fins que l’autoritat va decidir prohibir-la. El 1957, es va convocar un “soterrar de la tomaca” amb la intenció de pressionar les autoritats per a recuperar la festa. El 1959 fou quan es va decidir autoritzar de forma definitiva la Tomatina, que es va consolidar finalment com a acte tradicional i quasi principal de les festes de Bunyol.

Foto: Pablo Argente

3. Participants

Si inicialment eren els veïns de Bunyol els participants en l’acte, la difusió i la internacionalització de la festa van fer que, any rere any, anara augmentant la participació. En algunes edicions, durant la primera dècada del segle XXI, es van superar els 45.000 participants. Per qüestions de comoditat i seguretat, des de 2013, s’ha limitat l’entrada a 22.000 persones.

4. Internacionalització

La projecció internacional d’aquesta festa ha provocat que molts dels participants provinguen no d’altres llocs de l’estat espanyol, sinó de més enllà. Els participants dels Estats Units d’Amèrica, d’Austràlia o de qualsevol país d’Europa són molt freqüents. Al voltant d’un 15% dels participants són japonesos, els més fidels seguidors internacionals de la Tomatina.

Batalles de tomaca semblants a la de Bunyol se celebren a llocs tan diversos com els Estats Units, Corea o Colòmbia.

Foto: Joan

5. Tomaques

Són més de 140 tones de tomaques les que es llancen en una frenètica hora de batalla. Sis camions recorren el trajecte repartint el milers i milers de quilos de tomaques que s’empraran com a projectils.

Aquestos fruits es cultiven especialment per a l’acte de Bunyol. Es planten el mes d’abril i es cullen pocs dies abans de la batalla. La Cooperativa Agrícola de la Llosa (la Plana Baixa) és, des de fa molts anys, la subministradora dels projectils vegetals.

Foto: Joan

6. Entrada

Des de 2013, està limitat l’aforament de la Tomatina. De fet, des d’aleshores, es venen entrades i tot el que vulga accedir al recinte de la festa deu portar la seua polsera d’accés. N’ixen a la venda 17.000 tots els anys. La resta queden reservades per a la gent de Bunyol que vol participar en la seua festa.

7. Normativa

Més enllà de passar-ho bé, cal respectar una sèrie de normes de participació i seguretat perquè durant l’acte no ocórrega res més enllà de rebre moltes ‘tomacades’ i acabar completament arrebossat de suc i polpa de tomaca. Una norma bàsica que tothom deu complir és la d’esclafar la tomata abans de llançar-la. Per seguretat, cal no arrimar-se massa als camions que van repartint les tomaques.

El llançament de tomaques està prohibit més enllà de l’explosió de la carcassa que marca el final de la Tomatina.

Foto: Diari La Veu

8. Neteja

Una vegada ha finalitzat la batalla, brigades de neteja municipal i veïns s’afanyen a netejar totes les restes que la Tomatina ha deixat. Carrers, façanes −i participants− recuperen el seu aspecte normal en menys de dues hores gràcies a la coordinació i experiència de brigadistes i veïns.

9. No és no

Per a millorar la seguretat dels participants i evitar qualsevol tipus d’agressió sexual cap a qualsevol persona, s’ha aprovat un protocol d’actuació contra la violència masclista i homòfoba que puguera desenvolupar-se en moments previs o durant la celebració de la festa. Uns tres-cents cinquanta agents de l’autoritat vetllaran per la seguretat de tots els presents tant dins de la batalla com fora.

10. Tomatina infantil

Per a anar format les noves generacions ‘tomatineres’ l’Ajuntament de Bunyol −entitat organitzadora i gestora de la festa– organitza una ja tradicional Tomatina infantil perquè els xiquets de Bunyol i de les localitats dels voltants puguen gaudir de la festa llançant al voltant de 8000 quilos de tomaques.

Comparteix

Icona de pantalla completa