Diari La Veu del País Valencià
Nomdedéu serà el nou secretari d’Ocupació amb l’oposició dels crítics del Bloc

RedactaVeu / València.

El recent Congrés Nacional del Bloc que acabà amb una llista única encapçalada per Àgueda Micó i Rafa Carbonell ja fa aigües en la primera decisió important que s’ha de prendre. El vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu −que donava suport a la candidatura de Micó en l’últim congrés dels nacionalistes− serà nou secretari autonòmic d’Ocupació i Director General del Servef a la Conselleria d’Economia, al front de la qual està Rafa Climent i també, com a cap de gabinet, Rafa Carbonell.

Nomdedéu, històric militant del Bloc, serà designat en aquest nou càrrec i, per tant, hauria de deixar la vicealcaldia de Castelló en la reunió del Consell del divendres.

L’Executiva Nacional del Bloc acordà ahir- amb l’absència de 13 membres del sector crític- proposar a Enric Nomdedéu per ocupar la nova Secretaria Autonòmica d’Ocupació, que estarà encabida dins la Conselleria d’Economia. La direcció del Bloc ha pres la decisió després que el mateix conseller, Rafael Climent, sol·licitara a l’executiva una persona que reunira els requisits que el càrrec exigeix. D’acord amb aquesta petició, el màxim òrgan de govern del Bloc ha proposat Enric Nomedéu, “en qui conflueixen tant el perfil professional requerit, avalat per vint anys d’experiència vinculada a l’àmbit ocupacional, i una destacada trajectòria política en paral.lel en càrrecs institucionals i orgànics del parti”, segons el Bloc.

El conseller d’Economia, Rafael Climent considera que el nou secretari autonòmic és un “home de projecte i de partit”, segons segons Europa Press.

Així, “per trajectòria política, per capacitat de projecció mediàtica i de negociació, per formació i experiència laboral vinculada al món de les relacions laborals i les Ciències del Treball, i pel perfil indiscutiblement valencianista, és la persona idònia per a assumir esta responsabilitat; Tot això reforçarà una àrea clau en la política del Consell i estratègica per al compliment de l’acord del Botànic”, segons fonts de l’Executiva del Bloc.

.

Nomdedéu és diplomat en Graduat Social per la Universitat de València; llicenciat en Relacions Industrials (TP) per la Universitat d’Alcalá d’Henares; llicenciat en Ciències del Treball per la Universitat Jaume I; diplomat en Prevenció i Lluita contra la Corrupció, per la UOC i en Transparència i Govern Obert, també per la UOC, i tècnic en Prevenció de Riscos Laborals, per FREMAP. Al mateix temps consta en el seu currículum la tesina ‘Anàlisi crítica del Primer Pla d’Igualtat d’Oportunitats Home-Dona de l’Ajuntament de Castelló’, així com diferents cursos d’especialització en dret laboral, dret de la seguretat social i pràctica laboral.

Imatge del Congrés Nacional de Bloc amb el consens entre Àgueda Micó i Rafa Carbonell. Foto: laveupv

Reacció dels crítics del Bloc

Aquesta decisió ha fet reaccionar al sector crític de l’executiva del Bloc que encapçala Rafa Carbonell i al qual donen suport, entre d’altres, Mentxu Balaguer, Artur Hernández, Mari Parra, Lluís Pastor, Josep Rovira, Marta Miguel, César Gargallo, Aida Ginestar, Àlex Vilanova, Tamara Martínez i Ana Muñoz.

Aquest sector va proposar per a aquest càrrec Adel Francés, membre d’Intersidincal.

Aquest és el comunicat dels crítics del Bloc al qual ha tingut accés La Veu:

“Davant la situació actual en la qual ens trobem és la nostra voluntat informar a la militància del BLOC de les accions que ens disposem a portar endavant i fer-vos partícips del bloqueig patit en la direcció del BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ.

Quan la direcció del BLOC eixia renovada i reforçada del VIIé Congrés Nacional, fruit del consens i del trellat, vam assumir el repte de la convergència de les dues candidatures formant part de la nova Executiva Nacional, encapçalada pel Secretariat Nacional amb la Coordinadora General i el Portaveu Nacional al mateix nivell.

L’acord polític ratificat al congrés va fer valdre la responsabilitat davant el moment actual que demanda el valencianisme. Però, el consens no està sent respectat. Treballar democràticament el projecte no és tasca fàcil quan una de les dues parts està constantment buscant problemes, posant pegues i no permetent solucions polítiques. Portem uns mesos perduts en batalletes estèrils per a finalment tindre la pretensió d’arribar a decidir els assumptes importants dins de l’EN, com sempre, com en les executives anteriors, en contra del consens i del treball.

Estem malbaratant esforços en enfrontaments puerils que no canalitzen el potencial de la present executiva per a l’enfortiment necessari del partit. Ens ratifiquem a respectar la decisió avalada per la militància en favor del consens en el darrer congrés nacional, conscients que “els drets de la democràcia no estan reservats per a un grup selecte de la societat, sinó que són els drets de totes les persones”, com deia el progressista suec Olof Palme, drets basats en respectar la decisió acordada.

La tria de la SA d’Ocupació i Treball dins de la Conselleria d’Economia Sostenible és sols la punta del iceberg de tot el procés en el que ens trobem immersos en els darrers mesos. S’està volent exercir la majoria com a “rodillo” i actuant a colps de força en contra d’apostar per treballar amb el consens. Des d’una part de l’Executiva Nacional considerem que s’aposta per un perfil pensat en una persona concreta, que potser no siga el que la nostra organització i la Conselleria necessita en aquests moments i no en el millor per al partit.

Per tant la nostra resposta a la proposta de Secretaria Autonòmica feta per Àgueda Micó (Enric Nomdedéu) no pot ser una altra que un NO, pel que acabem d’esmentar i sobretot per les formes emprades. Els membres de l’Executiva Nacional sota-signants defensem un perfil diferent, crear perfils ad hoc i després dir que no hi ha problema a canviar de noms és una farsa que no podem acceptar.

La primera proposta presentada per Rafa Carbonell va ser Adel Francés (destacat membre de la Intersindical). Per part d’Àgueda, la seua resposta fou que no entrava en el perfil que ella considerava adient. En canvi, quan es planteja que el perfil d’Enric Nomdedéu i nosaltres traslladem que no és un perfil assumible per a una part important de la nostra organització, no accepten canviar eixe perfil i s’enroquen com a una proposta acceptable.

Des del punt de vista intern del BLOC hem analitzat, desgranat i assumit quins han estat els errors comesos en l’anterior etapa amb l’objectiu de treballar donant veu a les bases i teixint el moviment valencià potent que volem en el si de la nostra coalició, amb el compromís de revertir la situació de la mà de la militància. Els interessos del partit no s’estan considerant com el motor de les decisions a considerar.

Per la nostra banda, volem manifestar que no trobem sentit acudir a una Executiva Plenària en la qual no es treballe amb la filosofia del consens, perquè seria incomplir l’acord més important a què arribàrem en l’últim Congrés Nacional.

Apostem, per a la Secretària Autonòmica d’Ocupació, per un perfil equilibrat i potent, una persona que aporte experiència i capacitat en la gestió professional, i visió política, i, a més, que siga dona.

De totes i de tots és sabut que, fins al dia de hui, el BLOC ha nomenat sis alts càrrecs entre consellers i els SA, dels quals un tan sols és dona. Creiem que seria molt important nomenar a una dona al capdavant de la nova SA, per tal de continuar apostant decididament per les polítiques d’igualtat en la feminització de la política. Una de les banderes de la nostra manera de fer i d’entendre la política. Ara no podem fer un pas enrere.

La democràcia participativa radical sempre defensada des de les bases del BLOC sembla aliena en aquest vaixell vertebrador què és l’actual Executiva Nacional. El valencianisme, l’ecologisme i el progressisme modern, valors que hem defensat sense complexos i amb valentia, inserits al nostre ADN i que ens han permès arribar a governar la Generalitat Valenciana i pobles i ciutats del nostre País, sembla que es deixen de banda davant les demostracions incoherents de força i de decisions preses al marge de la responsabilitat al servei del projecte del BLOC.

Finalment, volem deixar clar que continuem i continuarem fidels a l’esperit de consens emanat de l’últim Congrés Nacional, i restem oberts a prendre les decisions importants de la nostra organització seguint eixa filosofia de l’acord per consens. En eixe sentit, esperem que la resta de companyes i de companys de l’Executiva Nacional es replantegen la seua actitud demostrada fins ara. Altrament, serà molt difícil que el nostre projecte compartit del BLOC puga enfortir-se per tal de millorar Compromís.”

Comparteix

Icona de pantalla completa