La GVA demana a Playmobil que incloga dones en la col·lecció ‘sexista’ de figuretes

La Conselleria creu necessari que les empreses responsables d'aquesta promoció incorporen també nines que representen dones
31 agost 2016 01:00h
Col·lecció de Playmobil i Planeta deAgostini "L\'aventura de la història".
RedactaVeu / València

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de la direcció general de l'Institut Valencià de les Dones, ha remès un escrit a l'empresa Playmobil, en el qual l’insta a “rectificar” la col·lecció sobre personatges històrics, en la qual no apareix representada cap dona, per considerar que fomenta "estereotips sexistes" i suposa "un fre a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes". En aquest sentit, foren les xarxes socials les primeres que començaren a demanar explicacions tant a l’empresa joguetera amb seu a Onil (l'Alcoià), com a l’editorial Planeta DeAgostini, tal com informà aquest diari el passat cap de setmana.

No obstant això, la carta s'ha enviat després que l'Observatori de Publicitat no Sexista de la Comunitat Valenciana rebera dues denúncies de particulars alertant sobre aquesta col·lecció, realitzada conjuntament per Playmobil i Planeta deAgostini, i que sota el títol, L'aventura de la història, realitza un recorregut per les diferents etapes de la història, a través de llibres i de ninots.

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, ha explicat que és competència d'aquesta Conselleria "vetlar per l'aplicació del principi d'igualtat d'oportunitats i prevenir conductes discriminatòries contra la dona", un fet que, al seu judici, “es produeix en aquesta campanya”, on no apareix representada cap dona", la figura de la qual ha sigut destacada en l'esdevenir de la història.

Així mateix, apunten que la llei 9/2003 de la Generalitat estableix que els poders públics valencians "adoptaran les mesures apropiades per modificar els patrons socioculturals de conducta assignats en funció de gènere amb la finalitat d'eliminar els prejudicis, els usos i els costums de qualsevol índole basats en la idea d'inferioritat o en funcions estereotipades de dones i homes".

"El missatge que estan traslladant al públic infantil és que tot el que ha aconseguit la humanitat al llarg de la història ho han realitzat només homes, la qual cosa, a més de suposar una apropiació dels assoliments de les dones per part dels homes, posa de manifest un missatge de cultura dominant patriarcal a la població més jove", ha afirmat.

Such ha advertit que mostrar les dones "en posicions de menor autoritat, rellevància social o poder pel que fa als homes o directament col·locant-les en situació d'invisibilitat és sexisme" i ha afegit que per eixe motiu rebutgen aquesta campanya publicitària que incideix en la idea que la història "és només patrimoni dels homes".

Per aquest motiu, des de la Conselleria es creu necessari que les empreses responsables d'aquesta promoció incorporen a aquesta nines que representen dones, tant com a personatges històrics com a professionals dels diferents sectors.

Així mateix, des d'Igualtat s'ha remès un segon escrit a l'Observatori de la Imatge de les Dones, dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, en la qual l’informen sobre aquesta campanya publicitària que ha sigut difosa per televisió i xarxes socials.

La Veu
 
next