Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià i Catalunya units per a exigir una planificació real del Corredor Mediterrani
RedactaVeu / València

El secretari autonòmic de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, s’ha reunit a València amb el seu homòleg català, Ricard Font, per a tractar diversos temes en comú d’ambdues administracions i, especialment, el Corredor Mediterrani, una infraestructura que consideren clau per a les dues comunitats i que no deixen de reivindicar davant el Ministeri de Foment i la Unió Europea.

Aquesta reunió tècnica, celebrada aquest dimecres, ha format part de les aliances que la Generalitat Valenciana està duent a terme amb les diferents comunitats autònomes per les quals transcorre el Corredor Mediterrani i que també reivindiquen la seua posada en marxa al Ministeri de Foment.

Ambdós governs reclamen una planificació real del Corredor com a eix econòmic vital i han coincidit a exigir “una planificació conjunta de les obres i projectes, el compliment de terminis i un coordinador del Corredor amb una visió global”. També han denunciat que segueixen sense conèixer-se les característiques del tram Castelló-Tarragona.

Reunió tècnica. Foto: GVA.

Nul·la planificació de Foment

Per a tots dos secretaris autonòmics, “la nul·la planificació del Ministeri de Foment és una rèmora insuportable per al Corredor i la força exportadora, econòmica, turística i portuària dels territoris és única en l’Estat i mereix una inversió justa”.

Segons ha explicat Boira, “els problemes del Corredor no se circumscriuen solament a l’àmbit de l’obra pública, sinó a la gestió i planificació. La infraestructura presenta diferents colls d’ampolla que Foment segueix sense solucionar”.

Colls d’ampolla

El primer d’aquests colls d’ampolla, ha indicat, seria el túnel fronterer, “la gestió del qual és ruïnosa i segueix sense posar-se solució. Els problemes s’agreugen al sud de Barcelona, on el tram Tarragona-Castellbisbal porta 3 anys amb les obres paralitzades, malgrat estar adjudicades, amb una forta inversió que no s’ha realitzat”.

Quant al tram Tarragona-Vandellós, Josep Vicent Boira ha recordat que “segueix en obres, que duren ja més de 10 anys, i el ministeri contínua retardant la seua posada en marxa. Aquest tram és clau i permetria reduir el temps de viatge entre València o Alacant i Barcelona en mitja hora, malgrat la qual cosa Foment no ho considera prioritari”.

Per al secretari autonòmic del Govern valencià, el següent tram, Vandellós-Castelló “és l’exemple de la desídia del ministeri, atès que, malgrat estar adjudicat des del 2014, no s’han començat les obres i no se sap, ni tan sols, què es va a executar, ja que no existeix un projecte”.

Així mateix, ha lamentat “la nul·la planificació del ministeri, que impedeix una programació d’actuacions o inversions que les empreses reclamen. S’han perdut 4 anys en els quals no s’ha planificat correctament ni s’han executat les obres”.

“Alguna cosa similar ocorre en el tram València- L’Alzina, que, malgrat tenir gran part de les obres fetes, segueixen sense acabar-se i posar-se en marxa. Aquest tram permetria reduir a una hora el viatge València-Alacant. Així, les escasses inversions del ministeri segueixen sense donar servei als possibles usuaris”, ha manifestat.

Incògnita a Múrcia o Almeria

En opinió de Boira, “la continuïtat del corredor entre Elx, Múrcia o Almeria segueix sent una incògnita, atès que Foment treballa amb una mentalitat de trams i no d’un únic corredor que connectaria, si s’acabara, més de 15 milions d’habitants i la major concentració econòmica, industrial i agrícola de l’estat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa