Diari La Veu del País Valencià
Sobrecàrrega del 54% a les presons del País Valencià
RedactaVeu / EP / València

La població reclusa del País Valencià s’ha reduït un 1,7% respecte a l’any anterior, quan els centres penitenciaris comptaven amb un total de 7.119 persones en contraposició a les 6.681 de l’actualitat, segons un informes de l’Agrupació dels Cossos de l’Administració d’Institucions Penitenciàries (Acaip). Des del sindicat, no obstant açò, han denunciat la “sobrecàrrega” dels mòduls i han lamentat que les presons valencianes compten amb un 54% més d’interns dels establits per llei.

Les dades facilitades per Acaip es corresponen a xifres oficials de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries amb data 1 de juny de 2016, i apunten a una disminució de la població reclusa “a causa de les obres que s’estan realitzant en quatre centres, que han reduït la capacitat operativa dels mateixos en un total de 440 places”, han indicat en un comunicat.

Sobrecàrrega del 77 i 76% als centres de Castelló i Picassent

Des del sindicat han assenyalat que aquesta xifra suposa quasi un 10% de la capacitat operativa dels centres penitenciaris del País Valencià. “Açò suposa -han destacat- que quan es tanca un mòdul per obres se situe a aquests interns en altres departaments, sobrecarregant els mateixos”. Així, han assegurat que la sobrecàrrega en els centres de Castelló i de València (Picassent) del 77 i del 76% respectivament, “la qual cosa converteix a aquests centres en uns dels més sobreocupats del sistema penitenciari espanyol”.

Pel que fa al sexe dels reclusos, la majoria (91,62%) són homes (6.121), mentre que les dones (560) representen el 8,38% del total de presos.

Així mateix, el 84,51% de la població reclusa (5.646) està condemnada a penes de presó, l’11,93% es troba en situació preventiva i el 3,56% en altres situacions. Des d’Acaip han apuntat que en els últims quatre anys s’ha produït un augment de quasi un 6% en el nombre d’interns condemnats a penes de presó i un descens de quasi un 5% dels quals estan a la presó preventiva a l’espera de judici.

Un 45% dels reclusos són reincidents

El 45,64% dels reclusos són reincidents (2.577), mentre que el 54,36% són primaris (3.069). Per sexes, el 38,10% (184) de les dones han sigut condemnades en diverses ocasions, mentre que en el cas dels homes la xifra puja al 46,35% (2.393). En aquest sentit, el percentatge d’internes reincidents en el centre de Picassent és un 10% superior a la mitjana estatal “i el més elevat de tots aquells que alberguen internes”.

La majoria del presos, entre 41 i 60 anys

Respecte a l’edat dels presos, el 22,90% dels interns penats són menors de 30 anys. La majoria (2.167) té entre 41 i 60 anys, segons les dades facilitades pel sindicat.

Així mateix, el “rejoveniment de la població reclusa preventiva que es produeix en els últims anys” es manté, ja que s’ha incrementat “de forma important” el nombre d’interns preventius menors de 30 anys (31,49% dels presos). Segons el parer d’Acaip, “si es manté aquesta tendència serà preocupant, ja que cada vegada hi haurà funcionaris més vells que hauran de controlar a interns més joves”.

Comparteix

Icona de pantalla completa