Diari La Veu del País Valencià
Xaló celebra aquest dissabte el Mercat de la Terra amb una especial Festa de la Verema
RedactaVeu / Xaló

La localitat de Xaló (la Marina Alta) celebra aquest dissabte, dia 3 de setembre, el Mercat de la Terra amb un especial dedicat a la “Festa de la Verema”.

La programació s’iniciarà a les 18 hores amb la inauguració d’una exposició de raïms del terme de Xaló i una visita guiada a la Bodega Cooperativa de Xaló. A les 19 hores es realitzarà l’activitat “Tallem raïm al Tasolet de Xaló”, seguida del contacontes ‘Era dues vegades el tres porquets’ i de cançons populars i balls amb el grup de danses la Murta (19,30 h), un tast de vins (20 h) i de l’activitat Fem Vi, consistent en la xafada popular i premsat de raïm amb cançons populars. La programació es completarà amb les més de 40 parades de productes ecològics i tradicionals del Mercat de la Terra.

Un mercat pioner

Un mercat centrat en l’agricultura ecològica i en productes tradicionals de la terra és la base del Mercat de la Terra de Xaló que se celebra cada primer dissabte de mes. El mercat, que va ser pioner en la seua creació, viatja cap al seu quart any de vida i aquest setembre es transforma en una gran exposició dedicada al món del vi, coincidint que la Vall de Xaló està immersa en la tradicional verema.

El mercat de la terra se celebra coincidint amb el tradicional ‘rastro’ de la localitat, tot i que s’ubica en el nucli antic del poble ja que uns dels objectius és també atraure els visitants a l’interior de la localitat. Després dels 8 primers mesos de l’any, el Mercat de la Terra es consolida com un dels reclams més importants de Xaló, i s’estima que més de 20.000 persones ja l’han visitat.

Per davant queda el Mercat del Vi de dissabte, el que es dedicarà a l’ametla a l’octubre i els tradicionals i multitudinaris mercats dedicats a l’oli i l’embotit de novembre i desembre. “Esperem tancar l’any amb més de 30.000 visitants al Mercat”, ha destacat Cornelia Lekkerjek, actual regidora delegada del mercat, persona molt implicada en el moviments ecologistes d’origen holandès i que des del mes de maig forma part de l’equip de govern del poble.

Cornelia Lekkerjek recorda que durant els caps de setmana Xaló és un dels municipis de l’interior que més visites rep, tant pel que fa a la seua oferta senderista com gastronòmica i de ‘rastro’, si bé “no ens podem permetre quedar-nos ací, cal avançar, actualitzar les nostres propostes i guanyar més terreny” ja que “Xaló vol ser poble d’acollida dels turistes que busquen un valor afegit i el Mercat de la Terra és un factor clau”.

Des del Consistori han expressat la seua satisfacció pels resultats d’aquesta proposta “que dinamitza el centre del nostre poble i promociona les nostres tradicions i productes comercials com ara els del món del vi”.

Comparteix

Icona de pantalla completa