Diari La Veu del País Valencià
Fomentar la lectura a través de les xarxes inspirant-se en Pokemon Go

RedactaVeu / València.

Amb aquesta dèria que ha portat el joc per a mòbils Pokemon Go, ja hi ha gent que sentint-se inspirada per aquest tipus de funcionament pensa en altres aplicacions, com per exemple una per poder “caçar” llibres i així fomentar la lectura entre els joves.

Els qui juguen a Pokemon Go sabran que funciona amb realitat augmentada i geolocalització, és a dir, a l’hora de caçar aquests éssers virtuals ens hem de moure físicament per l’espai i el GPS del mòbil anirà posicionant-nos en el mapa, encara que també podem estar en el mode en què el joc ens mostra la realitat a través de la càmera (realitat augmentada).

Aquest joc no és el primer que utilitza la geolocalització, hi ha xarxes socials com Foursquare que ja fa anys que l’empren o també aplicacions per a lligar com Tinder. La informació del GPS en el primer cas s’empra per anar marcant els llocs on estàs i en l’altre per filtrar perfils més propers a tu.

Tal com es diu a la web “Què llegeixes” de la Generalitat catalana, amb aquesta informació ha aparegut una ment pensant que ha ajuntat aquesta funcionalitat de la geolocalització amb el ja conegut bookcrossing. Aquesta persona innovadora ha sigut la belga Aveline Grégoire que ha creat un grup de Facebook, anomenat “Chasseurs de livres” (caçadors de llibres) que a hores d’ara ja compta amb 62.391 membres i on explica el mecanisme del nou joc.

La manera de funcionar té les característiques bàsiques del bookcrossing on s’alliberen llibres en alguna zona pública, perquè altres lectors els puguen trobar, llegir-los i tornar-los a alliberar. Aquest funcionament es veu modernitzat per Grégoire amb la geolocalització, per tant el sistema que proposa la belga seria el següent: primerament s’allibera un llibre en un lloc públic, després es geolocalitza i se li fa una foto, una vegada fet això es publica aquesta informació al grup de Facebook donant algunes pistes d’on s’ha deixat el llibre, moment en el qual eixiran a caçar-lo, llegiran i se seguirà la cadena. Al capdavall és una manera més de motivar la gent jove a llegir, i si gràcies a la tecnologia es pot aconseguir, benvinguda siga.

La dèria s’estén

Tal com es pot llegir al diari Liberation la iniciativa ja s’ha estés a França i Grècia amb dos grups de Facebook (grup francés, grup grec) amb aquest mateix esperit. Fins i tot al mateix article d’aquest diari es diu que Grégoire ha estat contactada per emprenedors per tal de desenvolupar una aplicació per a telèfons intel·ligents.

Ara, sols cal arrancar una iniciativa semblant a terres valencianes i així engrescar el jovent a través de les noves tecnologies a caçar aquestos llibres que estan amagats per la via pública i estimar-se així més la llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa