Diari La Veu del País Valencià
Els autors valencians triomfen a Barcelona

Marina Bou / Barcelona.

Només va caldre un autobús per conrear el que l’Associació d’Editors en Llengua Catalana ha anomenat la “Collita valenciana”. Un any més, els organitzadors de la 34a Setmana del Llibre en Català -que es celebra a Barcelona, del 2 a l’11 de setembre- han donat suport a la iniciativa de l’Associació d’Editors del País Valencià per dedicar una jornada als seus autors. Entre escriptors i editors, una trentena de valencians van matinar aquest diumenge per portar la seva literatura a l’avinguda de la Catedral de la capital catalana i -ja de tornada a casa- la satisfacció pels resultats ha apaivagat el cansament dels literats.

Tot i les altes temperatures, cadascun dels sis actes amb autors valencians que van tenir lloc al llarg del dia reuniren al voltant d’una seixantena de persones. “Estem molt satisfets, els catalans ens han rebut amb molta calidesa”, diu Manel Romero des de l’Associació d’Editors del País Valencià. I és que -potser pel format de les presentacions dels llibres, que agrupaven autors d’una mateixa temàtica en taules rodones i col·loquis conduïts per Manolo Gil- l’assistència de públic va superar totes les expectatives.

Cap a les sis de la tarda, deu autores valencianes van deixar alguns dels seus seguidors sense la possibilitat d’apaivagar la xafogor en una de les seixanta cadires col·locades davant l’escenari. No en quedava ni una lliure quan Núria Cadenes, Isabel Canet Ferrer, Mercè Climent, Maria Josep Escribà, Isabel García Canet, Pepa Guardiola, Carme Manuel, Anna Moner, Raquel Ricart i Lliris Picó -algunes de les escriptores més influents del panorama cultural valencià actual- van reunir-se per presentar el llibre Entre dones, un aclamat recull de relats. Després de la presentació amb més èxit del dia pel País Valencià, les plomes de totes elles no van deixar de signar exemplars en una resposta quasi immediata al tema que va vehicular la taula rodona: està en bon estat la literatura valenciana feta per dones?

34a Setmana del Llibre en Català. Foto: Marina Bou.

A la resta dels autors tampoc els van faltar seguidors i sembla que les noves generacions de lectors -que van seguir amb especial interès la presentació de les històries dels nens i adolescents amb problemes d’Ésser iguals, ésser diversos- no els deixaran sense feina. “Tots han signat llibres i hem pogut visibilitzar el panorama valencià a la Setmana del Llibre en català”, celebrava Romero en nom dels editors valencians. I és que això, la celebració de l’èxit rotund de la “collita valenciana”, és l’única notícia destacable pel gremi de les lletres del País Valencià en el seu viatge a Catalunya: “No ens interessa la polèmica, es tracta que estiguem i que se’ns tinga en compte i això és el que estem aconseguint”, respon Romero al fet que s’hagi reservat un dia a escriptors del País Valencià dins les celebracions de la Setmana del Llibre en Català; en lloc d’integrar-los en el transcurs quotidià dels actes. “Seria desitjable un país normal i entenc que la gent el vulga, però no el tenim, ni ells ni nosaltres”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa