Diari La Veu del País Valencià
La llúdria torna a aparèixer a la desembocadura del riu Millars

RedactaVeu / Vila-real.

Després de 4 mesos sense notícies sobre la presència de llúdries al paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars, s’ha tornat a localitzar el rastre d’un exemplar. Ha sigut en el transcurs d’una inspecció rutinària del servei de vigilància de la Guarderia Rural del Consorci riu Millars. Aigües amunt de l’assut de Vila-real (la Plana Baixa) han aparegut dues localitzacions pròximes amb rastres distintius de llúdria.

El guarda del Consorci, David López, ha explicat que s’ha pogut determinar que es tracta de llúdria “pels excrements” ja que “solen tindre prou restes de cranc roig americà, alguna raspa de peix i a voltes xicotets ossos de micromamífers”. López ha afegit que les llúdries solen utilitzar els mateixos punts per a defecar i que fan una cosa que s’anomena latrines, “és a dir, solen marcar i defecar en el mateix punt de manera repetida. També deixen rastres d’empremtes i rascades”.

Però sobretot hi ha dues característiques que han determinat que es tracta de caques de llúdria i no de visons americans: “En primer lloc la grandària, ja que les defecacions de llúdria són més grans que les dels visons. Després es defineix per l’olor” ja que, segons David López, “els excrements de llúdria fan olor de peix mentre que els dels visons fan una pudor molt forta a deposició”.

Excrements de llúdria.

Seguiment mensual de les llúdries

Els primers rastres de llúdria van aparèixer a la desembocadura del riu Millars el passat més d’octubre del 2015. Des d’aleshores la Guarderia del Consorci realitza un seguiment actiu d’aquesta espècie tan rara i escassa en els trams baixos dels rius valencians.

“Des del moment que vam detectar presència de llúdria, la guarderia fa un seguiment mensual de l’espècie juntament amb la Conselleria de Medi Ambient. Tenim diversos punts de control que anem visitant periòdicament, almenys una vegada al mes”, puntualitza David López.

On viuen les llúdries desapareixen els visons americans

Es produeix una circumstància curiosa pel que fa al territori fluvial de les llúdries i és que “on s’hi estableix la llúdria, animal fortament territorial, expulsa immediatament els visons americans”, que cal recordar que es tracta d’una espècie invasora introduïda dels Estats Units cap als anys 60 del segle passat.

De fet, la zona on han tornat a aparèixer rastres de llúdries, aigües amunt de l’assut de Vila-real, estava fins ara ocupada per visons americans. “La zona on ha aparegut la llúdria també és territori del visó. Fa 4 mesos que no trobaven rastre de llúdria i en canvi en vam trobar de visó americà però ara els indicis de la presència de visó han desaparegut amb la tornada de la llúdria. Aleshores està clar que la presència de la llúdria desplaça el visó”, afirma el guarda del Consorci.

El passat mes de juliol un veí de Vila-real va fotografiar fins a 5 exemplars de visons americans en una zona coneguda com la ‘llum de Tol’, on es troba la central hidroelèctrica de Vila-real i emplaçament pròxim al lloc que ocupa actualment la llúdria.

Comparteix

Icona de pantalla completa