Diari La Veu del País Valencià
La ‘nefasta política del PP’ de la Vall d’Uixó costa quasi 4.000.000 d’euros
RedactaVeu / La Vall d’Uixó

Fins a 627.000 euros puja la despesa a què ha hagut de fer front l’Ajuntament de la Vall d’Uixó. Així ho feien públic ahir l’alcaldessa Tània Baños (PSPV), junt als tinents alcaldes Antoni Lorente (EUPV) i Jordi Julià (Compromís).

Des de 2009 fins a hui, l’ajuntament porta gastats en sentències judicials derivades de “la nefasta i sectària política de personal dels dos anteriors governs del PP” aquesta quantitat, que no és l’única, com han explicat fonts municipals a aquest diari. “L’any passat, només arribar a la gestió municipal, vam haver de demanar un préstec de 3.000.000 d’euros per pagar les sentències urbanístiques derivades de la gestió dels populars”. Per això, ahir mateix anunciaven que l’actual equip de govern demanarà responsabilitats polítiques i jurídiques als responsables després de rebre dos noves sentències judicials que condemnen la política de personal d’Óscar Clavell, Isabel Bonig i Elena Vicente-Ruiz.

Les sentències vénen de lluny quan el PP local, aleshores al govern, seleccionà una persona com a president d’un tribunal de selecció de personal. Aquesta persona “no podia assumir eixa designació”, però el PP “s’excusava dient que l’informe municipal ho acreditava”. Tanmateix, indiquen les mateixes fonts municipals, “les sentències judicials estan per damunt dels informes municipals, i per tant, aquestes deien que eixe president del tribunal, no podia ser”. Però, per què s’obstinava el PP en seguir?. “El pitjor de tot és que ara tenim una sèrie de persones que després d’haver aprovat una oposició, poden veure’s despatxats per una sentència que diga que el procés de selecció no és vàlid”.

Ara per ara, una de les sentències afecta la regidora d’Urbanisme, Francesca Bartolomé, sobre qui el jutge ha dictat que “pot tornar al seu lloc de treball com a conserge del Palau de Vivel, d’on va ser acomiadada de manera il·legal”, explicà ahir Baños. En eixe sentit, Llorente afegí que al PP “van fer una neteja ideològica de les persones que no pensaven com ells”. Així, ha demanat explicacions de “per què es van obstinar a posar de president dels tribunals de selecció una persona que no podia ser-ho perquè no era funcionari de l’Ajuntament”.

“El PP sabia que estava actuant malament i va seguir fent-ho, malgrat que açò ja ens estava costant diners a tots els vallers i valleres”, van afirmar ahir el tripartit valler.

A més a més, Jordi Julià afegí que els jutjats “estan donant la raó als treballadors que van ser perseguits pel PP i inclosos en una llista negra”, perquè Clavell “ja va dir al novembre del 2007 que calia depurar els departaments més intoxicats” del consistori.

Baños es lamentava que Vicente-Ruiz i Isabel Bonig “es vanaglorien de ser llicenciades en Dret i no van saber llegir l’article 60.2 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic”, en el qual es justifica la jutgessa i que estableix de forma clara que “el personal d’elecció o designació política, els funcionaris interins i el personal eventual no podran formar part dels òrgans de selecció”.

La situació econòmica municipal

“No és cert que l’Ajuntament de la Vall d’Uixó estiga en fallida econòmica”, ens han assegurat taxativament. Tanmateix, si sumem els 3 milions d’euros i els 627.000 acumulats tenim quasi 4 milions que “llasten la gestió”. Sobre això, Isabel Bonig llançava una pregunta, “què són 3 milions per a un poble amb 20 milions de pressupost?” Cal tindre en compte que tot i el pressupost “a la Vall hi ha molta gent que té necessitats”, i qualsevol canvi econòmic “provoca un replantejament”, fer allò “d’arrapar d’ací i d’allà”.

En eixe sentit, Tània Baños anunciava ahir que el pagament de sentències “per la mala gestió política de l’anterior equip de govern està fent que la situació econòmica de l’Ajuntament siga insostenible. Solament enguany, ja hem pagat 3 milions d’euros en sentències urbanístiques i 300.000 euros per casos de personal”. “Ens estem dedicant a arreglar els desastres del PP i a pagar els seus pufs”, explicà ahir l’alcaldessa.

Davant una situació econòmica “insostenible”, no hi ha cap proposta per a “absorbir-nos”. Sobre això, afirmen que “legalment no és possible que un altre ajuntament ens absorbisca per poder fer front als deutes”, ja que “això es va traure de context”. En un moment donat, la primera edil de la Vall d’Uixó va voler palesar que davant “els desastres i pufs del PP”, d’alguna manera “fa ganes de tancar la porta i marxar”, però, “en cap moment es va plantejar això, sinó que es va dir irònicament”.

Per això, s’ha arribat a demanar la dimissió de l’actual alcaldessa, una petició que des de l’equip de govern qualifiquen com una cosa “sense caps ni peus” i si s’ha de demanar la dimissió d’algú “és la de la gent del PP, per deixar la situació actual i més amb els antecedents de gent com Òscar Clavell”.

El PP “premia” els seus dirigents locals

Aquest dimecres Compromís és lamentava que el PP “premie amb alts càrrecs els responsables de la fallida de l’Ajuntament de la Vall”. Mònica Álvaro destacava que tots tres càrrecs vallers “haurien d’assumir responsabilitat per enfonsar la ciutat”, i en canvi a “Bonig se li cedeix la direcció del PPCV, a Clavell se li dóna un seient al Congrés espanyol i a Vicente-Ruiz un escó de diputada”.

Mònica Álvaro explicava que la situació de la Vall “s’uneix a altres municipis arruïnats per alcaldes del PP, com Navajas, la Jana o altres ciutats com Vila-real, que ha heretat deutes milionaris per les pífies urbanístiques del PP”.

El PP, “lluny d’apartar de la política els responsables d’aquesta situació, els ha premiat amb alts càrrecs”. Segons Álvaro, els dos exalcaldes de la Vall, del PP, “haurien d’estar donant explicacions per la nefasta situació que van deixar en el seu municipi”.

Davant aquest cúmul de circumstàncies la síndic adjunta de Compromís a les Corts, diu que “sol·licitaran tots els comptes de la Vall per revisar què ha passat i exigir, no només responsabilitats polítiques, sinó determinar si es poden derivar un altre tipus de responsabilitats”. “Sol·licitarem un balanç del deute provocat per les sentències urbanístiques de la Vall i revisarem qui va signar les autoritzacions dels projectes que han portat a aquesta situació”, conclou Álvaro.

En aquest sentit, segons han confirmat a aquest diari des de l’Ajuntament, el gabinet jurídic “ja prepara mesures per dur aquests fets a la fiscalia, o a altres vies, per demanar responsabilitats”, ja que, afegeixen,“no és una cosa aïllada sinó un reguer de sentències”, i per això “cal demanar responsabilitats”. Des de l’equip de govern “no troben explicació” al fet que el PP “premie aquesta gent ha deixat l’ajuntament en una situació tan dolenta”.

Les responsabilitats, això no obstant, ja han estat requerides als dirigents populars de la Vall en diferents plenaris. Òscar Calvell, que ara per ara es troba com a “investigat” (abans imputat) i “processat per les factures de l’empresa de neteja (Secopsa)” durant la seua etapa d’alcalde, “va als plenaris amb normalitat”. Per això, “quan han donat unes mínimes explicacions s’excusen i volem que donen explicacions de per què actuaren així”. No és la primera vegada que Clavell s’excusa, quan en un plenari es demanà la seua dimissió pel tema de les factures “es va escudar en la presumpció d’innocència”.

L’equip de govern espera ara que el jutjat o la fiscalia, “acabe dictant responsabilitats per seguir constituint tribunals il·legals sabent que no podien fer-ho. Confiem que aquestes persones no se’n vagen amb la galta a la mà deixant com han deixat l’Ajuntament, unes persones que s’han presentat a unes oposicions i que uns anys després se’n poden anar al carrer per estar mal composat el tribunal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa