Diari La Veu del País Valencià
Més de 15.000 vídeos i documents sonors de la Biblioteca Valenciana seran digitalitzats

RedactaVeu / València.

La Biblioteca Valenciana s’ha embarcat en la digitalització de 15.822 documents per poder així, tal com diu la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, complir “el principi de difondre els fons i el de preservar els documents que deixen de ser utilitzats físicament i per tant s’evita que siguen afectats”. Per això s’ha iniciat aquest procés per passar les cintes magnètiques i discs de vinil, que el pas del temps està deteriorant, a format MP3.

Aquesta digitalització comportarà que més de 15.000 documents sonors i de videograbacions entre cintes magnetofòniques, discs de vinil, cassets, disquets, CD i cintes VHS hagen de ser digitalitzats, ordenats i catalogats. És per això que Amoraga ha afirmat que “és un projecte incipient que requerirà molt de temps i molt de treball, ja que és molt ampli el volum de documents i comptem amb dificultats tècniques a l’hora de recuperar els arxius”.

Patrimoni audiovisual de la Biblioteca de València

En el patrimoni audiovisual de la Biblioteca València, es poden establir dos grans blocs en el fons audiovisual: les gravacions sonores i les videograbacions. Entre les gravacions sonores s’hi troben les musicals i ‘l’Arxiu de la Paraula’.

Les viodeograbacions, al seu torn, estan dividides en pel·lícules cinematogràfiques (d’animació, curtmetratges i sèries de televisió), audiovisuals d’informació i documentals (culturals, històrics, periodístics, esportius, d’oci, d’higiene, viatges i naturalesa) i audiovisuals musicals (videoclips, concerts de cantants o grups musicals).

‘L’Arxiu de la Paraula’ és un fons sonor que conté registrades les veus de persones relacionades amb la cultura: escriptors, científics, pintors i artistes que van donar a conéixer el seu treball en entrevistes, conferències, recitals, etc. També hi ha entrevistes de Max Aub, Gonzalo Torrente Ballester, Miguel Delibes, Ana María Matute, Carmen Martín Gaite o Camilo José Cela, que constitueixen documents únics. Per això mateix, Amoraga ha expressat que “està molt bé que tinguem vertaders tresors del passat entre els murs del Monestir de Sant Miquel dels Reis, però volem fer un pas més, compartint-los amb els ciutadans”.

També formen part de l’arxiu les ‘Trobades amb Escriptors’ que realitza la Biblioteca des de l’any 2000. Les veus i les ensenyances de Francisco Brines, José Luis Sampedro, Vicente Verdú, Zoe Valdés, Manuel Vicent o Vicente Molia Foix també estan en procés de ser digitalitzades.

Vinils

Un altre gran fons són els discs de vinil amb els grups de rock valencians dels anys 80 que es van fer el seu espai en la coneguda “movida”, i que va traslladar al panorama estatal l’efervescència cultural valenciana. Parlem a València d’Armas Blancas, La Morgue, Kadetes, Manía, Orfeón Brutal, Los Inhumanos, Presuntos Implicados, Seguridad Social; a Alacant, de Revólver, i a Castelló, de Morcillo, El Bellaco i Los Rítmicos, entre d’altres.

Per suports i formats, els 15.822 documents es distribueixen en 5.964 discos de vinil, 1.486 videocassets, 2.736 cintes magnetofòniques i 5.636 gravacions sonores, recursos electrònics i vídeos.

Comparteix

Icona de pantalla completa