Diari La Veu del País Valencià
Sueca presenta l’edició ‘més ambiciosa’ de la seua Mostra Internacional de MIM
Leo Part / Sueca

Amb els mateixos recursos que en anys anteriors, Sueca acollirà enguany, del 14 al 18 de setembre, una nova edició –la 27a- de la seua Mostra Internacional de MIM –sota el lema ‘Emocionari del gest’ – amb una major programació i activitats que en anys anteriors capaç de despertar les emocions del públic assistent.

Així ho ha anunciat el director del festival, Joan Santacreu, en l’acte de presentació celebrat aquest dimecres en el paratge de la Muntanyeta dels Sants, i en el qual han participat els màxims responsables municipals i destacats càrrecs del món cultural, escènic i polític del País Valencià. “Presentem enguany una programació amb propostes molt potents i atractives dins de l’àmbit estatal i internacional en les quals preval la qualitat i que emocionaran i estimularan els sentiments dels espectadors”, ha assegurat Santacreu, qui ja l’any passat va prendre el relleu a Abel Guarinos –actual director de l’Institut Valencià de Cultura, també present a l’acte, juntament amb el diputat suecà al Congrés Joan Baldoví i la diputada provincial de Turisme Pilar Moncho–, en la direcció del cada vegada més prestigiós i amb major projecció certamen de MIM de Sueca.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, qui ha estat l’encarregada d’introduir la resta de participants en la roda de premsa–entre ells el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, el regidor municipal de Cultura Vicent Baldoví, i el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón- ha destacat que el Festival Internacional de MIM és “tot un referent” en el seu gènere gràcies al fet que “som una terra de saó on el mim ha arrelat”. En la mateixa línia que Santacreu, Tamarit ha anunciat que les “noves experiències” programades per a aquesta 27a edició “faran vibrar el públic” gràcies al fet que el mim “és emoció en essència” i que “per a transmetre, no cal més que una mirada, un gest”.

Tot seguit ha pres la paraula el regidor de Cultura Vicent Baldoví, que ha assegurat que “Sueca està preparada per a ser –a partir del pròxim dimecres, dia 14– el cor del mim i del teatre”, al temps que ha abundat en la idea que “la nostra societat cada vegada demana més cultura”, com demostren els més de 25.000 espectadors que participaren en l’anterior edició del Festival.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona –qui ha acudit acompanyat pel director i subdirector d’Arts Escèniques de l’IVAC, Abel Guarinos i Manel Chaqués, respectivament–, després d’apuntar que el MIM “gaudeix de molt bona salut”, ha volgut incidir en l’aposta que s’està fent des de la Generalitat a “territorialitzar la cultura” a través del seu suport, entre altres, al Festival Internacional de Sueca. “El MIM ens situa en el mapa de la creativitat i ací en Sueca aquesta s’ha convertit en una realitat molt viva. Tenim –al País Valencià- una gran creativitat que no hi ha a altres comunitats autònomes, i és bàsic que la Generalitat col·labore en aquest tipus d’esdeveniments”, ha destacat Girona.

Durant la roda de premsa, el director de la Mostra Internacional de Mim de Sueca, ha fet un repàs per algunes de les principals representacions contemplades en la programació.

Així, i segons municipals, les preocupacions del món contemporani i la nostra realitat més propera estaran presents en diversos muntatges com ara el dels francesos Beau Geste, que reflexionaran sobre la relació entre la màquina i l’ésser humà en Transports Exceptionnels, impactant duo entre un ballarí i una pala excavadora que es fonen en un espectacular joc poètic. També la nova producció de Maduixa Teatre, Mulïer, investigarà les possibilitats de la dansa amb xanques per a posar veu a les dones de tot el món i la seua lluita en tots els àmbits de la vida. I els bascos Kulunka Teatre tornaran a Sueca per a estrenar al País Valencià la seua segona obra, Solitudes, que aprofundeix en la solitud i la incomunicació d’una família a través de l’humor.

La catalana Marta Sitjà reflexionarà a través del clown i l’humor sobre el perillós desig de posseir riqueses, poder i honors en Ambiciones. Marie de Jongh i Teatro Arriaga estrenaran en el nostre país Amour, espectacle teatral per al públic familiar que narra la història d’amor de dues xiquetes que es troben en la vellesa. I amb una nova manera d’abordar l’escena amb la manipulació de globus, Babylloon, de la cia. francesa Monkey Style, transportarà el públic a un univers on l’humà retroba el seu animal en un ambient burlesc.

Transformant els usos dels mobles d’una casa, el Premi Nacional de Circ Leandre girarà com un calcetí tot, incloent-hi els nostres sentiments, en el seu espectacle Rien à dire. I amb el seu humor gestual tan característic, Yllana tornarà al MIM per a celebrar el seu 25 aniversari amb l’estrena absoluta de Yllana 25, muntatge que arreplega els millors moments de la seua dilatada història.

El teatre gestual més pròxim i proper arribarà de la mà del mag i actor valencià Nacho Diago amb La caja, espectacle íntim per a 4 persones on l’espectador trobarà records, ombres, músiques, misteris i riures. Un muntatge artesanal valencià de recerca escènica basat en la novel·la homònima de Kafka i produït en col·laboració amb els Forman Brothers Theatre (República Txeca), La Protectora i el MIM serà el que La Panda de Yolanda estrenarà en el MIM sota el títol Metamorfosis. I el músic Enric Monfort i l’escenògraf José Antonio Portillo uniran per primera vegada els seus dos mons artístics en Biblioteca de ruidos i sonidos per a oferir a l’espectador un viatge emocional en el món dels sons.

La festa del gest prosseguirà amb espectacles de carrer per a tots els públics tant diferents com fascinants: la improvisació i l’exploració de l’espai públic sustentaran Parfait Etat de Marxe, dels francesos 1Watt. El clown, el nou circ i el teatre físic dels portuguesos Cão à Chuva es fondran en Lullaby per a reivindicar el poder de les arts de carrer en la creació d’emocions en el públic. I un muntatge de malabars, clown i manipulació d’objectes impregnat d’humor serà In, de la companyia catalana ES. Al ritme de la música funk, la companyia de Vila-real La Fam convertirà amb The wolves els carrers de Sueca en una jungla del consum, el poder i la fama a través de 4 brokers xanquers. El Taller Municipal de Teatre de Sueca realitzarà una acció itinerant que jugarà amb la intimitat i emocions dels espectadors en El silenci de l’estima. I els francesos Le Snob & Ulik’s oferiran una celebració eclèctica per a deixar-nos portar amb la música i una hipnòtica coreografia que captivarà a grans i xicotets en Glisssssssssendo.

Una mescla de circ, clown i música articularan el muntatge dels francesos Les Güms, que arribaran a Sueca amb StoïK, espectacle poètic i divertit. El Circ Bover, procedent d’Illes Balears, crearà en Vincles complexes estructures amb canyes de bambú per a realitzar tota classe d’acrobàcies aèries en un muntatge reconegut amb el Premi FETEN 2016 al Millor Espectacle de Carrer. Finalment, i dirigit al públic infantil, la Factoria Els Sánchez + Imaginary Landscape Factory (Benicarló) presentaran Xup-xup, espectacle en el qual tres cuiners elaboraran uns espaguetis amb música en directe.

En el seu vessant formatiu i pedagògic, el MIM oferirà una Classe magistral impartida per Clarie Heggen, eminència del teatre gestual i d’objectes, i directora des de fa quatre dècades de la companyia Théâtre du mouvement, qui aprofundirà en La teatralidad del movimiento. Per la seua banda, l’actor, creador, director teatral i integrant de la companyia francesa Théâtre du mouvement, Pau Bachero impartirà un taller dirigit a professionals i estudiants d’arts escèniques interessats a explorar nous camins en els quals el moviment és font de creació dramàtica.

A més de la programació, les jornades del MIM s’amplifiquen amb els Off-MIM, programació alternativa i “no oficial”, organitzada i patrocinada pels pubs, cafeteries i altres col·lectius o entitats de Sueca amb el suport promocional i tècnic del festival. Santacreu, ha recalcat el fet que, enguany, a més de fer-se una “aposta per una major qualitat”, s’ha optat per duplicar molts dels espectacles de carrer i crear nous espais –com ara el Centre Bernat i Baldoví- amb l’objectiu de fer d’aquesta la millor de les edicions per a fer gaudir les més de 25.000 persones que es calcula que gaudiran enguany per una Sueca convertida en epicentre del teatre gestual i les arts escèniques.

Comparteix

Icona de pantalla completa