Diari La Veu del País Valencià
Puig i Puigdemont encapçalen una cimera en València pel Corredor Mediterrani

EP / ACN / València.

Els presidents valencià i català, Ximo Puig i Carles Puigdemont, es reuniran en una cimera “d’altíssim nivell” a València el proper 19 de setembre per a reclamar a l’estat espanyol que impulse definitivament el corredor mediterrani ferroviari. El conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya, Josep Rull, així ho ha anunciat aquest dijous en una trobada de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani (CMED) i ha destacat que la “voluntat” del Govern és “buscar complicitats i sinergies” amb el País Valencià i amb altres territoris com les Illes Balears, Múrcia, Andalusia, Aragó o la regió francesa d’Occitània per a defensar aquesta infraestructura, perquè “en qüestions rellevants per al futur, anem plegats. La unió fa la força”. El conseller ha afegit que el president Puigdemont estarà acompanyat d’una delegació catalana d’un centenar de persones pertanyents a grups parlamentaris i entitats civils, com cambres de comerç i col·legis professionals, que es trobaran a la cimera amb els seus homòlegs valencians.

La delegació catalana viatjarà a València en Euromed amb l’objectiu de reunir-se amb el Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani i sumar esforços “per a donar una imatge molt sòlida davant la UE”, segons Rull.

Josep Rull. Foto: J.R. Torné (ACN).

“Amb el Corredor Mediterrani, poca broma. Per a nosaltres és molt important i ací no caben divisions. No volem més excuses, sinó fets concrets”, ha esgrimit el conseller. Per això, el conseller ha insistit en la necessitat de crear una figura de coordinació tècnica de l’obra que hauria d’eixir del consens amb el Govern i la resta de comunitats per on passarà l’Eix. “Volem que el pròxim ministre de Foment que tinguem, siga quan siga, reba dos missatges prioritari: el Corredor Mediterrani i Rodalies”, ha asseverat Rull.

Grups de treball

La Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani va crear, en maig, quatre grups de treball per a impulsar aquesta infraestructura: Institucional; Infraestructures; Serveis i Transport, i Empresa i Competitivitat.

Aquest dijous s’han reunit, en el Palau de Pedralbes, els representants dels tres últims grups i han congregat més d’un centenar de persones, amb l’objectiu d’analitzar, tram per tram, la situació actual del Corredor Mediterrani.

En octubre, la Taula presentarà un document de síntesi amb el calendari i les accions prioritàries per a Catalunya i, posteriorment, se centrarà a fer un seguiment ordinari dels compromisos contrets per l’Estat.

Preguntat per si l’Estat està convidat a sumar-se a la Taula catalana, Rull ha sostingut que no té cap problema a incorporar a un representant estatal en el grup de treball institucional: “Si volen venir, estan convidats. És pur pragmatisme. Estem perdent oportunitats perquè el Corredor Mediterrani significa ocupacions, prosperitat i benestar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa