Diari La Veu del País Valencià
L’atac al valencià de l’exalcalde de Requena ‘ens va sorprendre. No l’esperàvem’

Sixto Ferrero / Algemesí.

L’últim plenari a la Diputació de València va servir per a detonar un seguit d’intervencions a diferents poblacions valencianes al voltant de la llengua pròpia i del seu ús normalitzat. L’exalcade de Requena, Javier Berasaluce, demanava al plenari que se li parlara en castellà, tot just quan pretenia introduir una esmena per una suposada “imposició del valencià a les zones castellanoparlants”. Aquella intervenció va alçar polseguera i diversos pobles de les zones castellanoparlants del país van viure plenaris on els regidors del PP portaven esmenes en el mateix sentit que el diputat Berasaluce: Oriola, Elda, Bunyol o Requena, a través també novament de Berasaluce.

El diputat de Cultura de la Diputació Xavier Rius va fer, aleshores, una de les intervencions en resposta a les demandes lingüístiques de Berasaluce, justament abans que l’exalcade requenense s’enganxara amb el mateix president de la Diputació, Jorge Rodríguez. Aquell conflicte lingüístic iniciat per Berasaluce “ens va sorprendre” explica Rius en declaracions a aquest diari, “perquè a la Diputació mai no havíem tingut problemes per la llengua”. Fa retrospectiva i afegeix, “des de l’inici de la legislatura i, fins i tot, abans, en l’època de Rus i, fins i tot, de Giner, es transita normalment en valencià”. Pel que fa a la documentació que es maneja, “depenent del tècnic que redacta els documents, es fan en castellà o valencià, encara que la majoria són bilingües”, i pel que fa al funcionament, com ara el desenvolupament de les comissions, els discursos protocol·laris en representació institucional “es fan en valencià i mai no hi havia hagut aqueix conflicte. Ens va agafar un poc de sorpresa perquè no ens ho esperàvem. Més quan aqueix discurs està ja molt allunyant dels sentiments dels valencians”.

“En altres moments, a algun poble, podia donar-se que algú, per interessos o no, emprara una cosa tan nostrada com la llengua per a provocar confrontacions, però el poble valencià està ara molt allunyant d’això”, recorda Xavier Rius.

“Els valencians tenim igualtat de drets, parlem en una llengua o en un altra, i tots ens podem entendre. Ningú pot pretendre donar més importància a la seua llengua, com va fer aquest home dient que era una mala educació parlar valencià”, ha conclòs el diputat, que es trobava a les Festes d’Algemesí que s’estan celebrant els dies 7 i 8 de setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa