Diari La Veu del País Valencià
La Diputació prepara un documental sobre torres humanes al País Valencià

Sixto Ferrero / Algemesí.

Des de la Diputació de València i des del Museu d’etnologia “s’està treballant al voltant de les diverses torres humanes que esdevenen arreu del País Valencià per a posar-les en valor”. Així ens ho avançava, a aquest diari, el Diputat de Cultura, Xavier Rius aquest dijous a Algemesí (la Ribera Alta), on s’estava celebrant la barroca Processoneta del Matí, una de les tres processons que formen part del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, declarades per la UNESCO.

“Per a nosaltres significa molt estar hui a ací”, deia aleshores, “perquè estem fent una ‘tourné’ especial, seguint totes les manifestacions on Algemesí és el referent”. “Hem estat a la Moixiganga de Titaigües, que es fa cada 7 anys, però està també el Ball de bojos de l’Olleria; la Tancada del bou de Xiva, on es fan torres humanes, i Xella, que fan quadres des de fa més de 200 anys” recordava el diputat. Per això, des del Museu d’etnologia “estem treballant i, en base a això, farem un bon documental per a posar en valor aquesta tradició que ha perviscut, però que no deixa de ser una tradició valenciana on Algemesí és un far de referència i, evidentment, des de la Diputació s’havia d’estar”.

El documental que “aviat entrarà en fase de licitació” i que, a hores d’ara, s’està preparant amb material que ja conté el Museu Etnològic i altre que s’està documentat, “volem que siga d’una qualitat molt elevada, perquè la intenció és que puga ser passat pels canals temàtics de cable de les xarxes internacionals d’emissores i televisions públiques de tot el món, per a exportar aquest valor tan nostrat”. La intenció és que aquest producte audiovisual tinga l’interès i la qualitat suficients com perquè tinga cabuda en canals especialitats com el Canal Història, com ens ha posat d’exemple Rius.

Per altra banda, la Diputació de València, tal com avançàrem des d’aquest diari, està treballant per a implicar les tres diputacions i celebrar un Aplec de muixerangues i cultura tradicional del País Valencià. “És un treball que també està fent-se”, encara que, ara per ara i amb l’estiu pel mig, “hem centrat tots els esforços a concloure el documental sobre les torres humanes”. Quan ho tinguem definit i licitat, “seguirem treballant en aqueixa idea de fer l’aplec”.

Comparteix

Icona de pantalla completa