Diari La Veu del País Valencià
Periodistes de les comarques del sud protesten per unes condicions laborals ‘indignes’
Europa Press / Alacant

La protesta, desenvolupada a la cèntrica plaça de la Muntanyeta, ha estat convocada per l’Associació de la Premsa d’Alacant (APA), la Unió de Periodistes Valencians i l’Associació de Fotoperiodistes d’Alacant, baix el lema ‘Sense periodistes no hi ha periodisme; sense periodisme no hi ha democràcia’, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

En declaracions als mitjans de comunicació, el president de l’APA, Pepe Soto, ha afirmat “que si bé els periodistes estaven acostumats a no ser mai notícia, les últimes circumstàncies en l’ofici obliguen a reivindicar un treball que és un valor de la democràcia”.

D’aquesta manera, Soto ha fet referència, entre d’altres aspectes, a “la sagnia de llocs de treball que s’està produint, així com a l’esclavitud d’un ofici en el qual alguns cobren 100 euros al mes, sense cap tipus de contracte, i, segons la seua opinió, obliga als professionals del periodisme a estar més units que mai”.

Davant la pregunta sobre quins són els ‘majors enemics’ de la llibertat de premsa, ha considerat que són “els poders públics, les empreses i els mateixos periodistes, per la por a la situació de precarietat laboral, que els obliga a ser més febles”.

‘L’explotació ha de desaparèixer’

“Ací estem per a ser forts, ajuntar-nos, unir-nos els joves, els més grans, els homes i les dones, i reivindicar un ofici que és fonamental per a qualsevol democràcia. Estem deixant-ho perdre, l’explotació ha de desaparèixer i el sentit comú i el periodisme de qualitat han de tornar, i traure’ns el periodisme a granel, perquè les empreses periodístiques han estat molt poc periodístiques”, ha emfatitzat.

Pel que fa a la incidència de la desocupació en el sector dins de les comarques del sud, ha apuntat que “pot haver-hi uns 250 llicenciats inscrits en l’atur, tot i que ha matisat que és una dada ‘no molt fiable’, ja que, tal com ha explicat, existeix una part de gent que acaba la carrera que no està controlada”.

En el mateix sentit, ha indicat que en l’APA són 340 afiliats, dels quals 98 estan sense treball. “Gairebé més d’un terç de periodistes està en atur. Si a això afegim que cada any eixen 140 estudiants de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, de les universitats privades, i de València, Madrid o Barcelona, pot haver 1.000 professionals en atur al País Valencià”, ha assenyalat.

Finalment, a la pregunta sobre el número creixent d’Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) en diferents mitjans de comunicació, ha fet referència al recent tancament del diari Ciutat d’Alcoi (Alcoià), que ha definit com ‘una joia de la premsa local’. “Lamentablement el sector està molt malament, i no hi ha fórmules. La majoria de periodistes acomiadats són majors de 50 anys, estan traient una generació que pot aportar experiència a joves que vénen de la facultat”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa