Diari La Veu del País Valencià
Obliguen els pares del xiquet adoptat a Sueca a retornar-lo a la mare biològica
RedactaVeu / EP / València

La parella de Sueca (la Ribera Baixa) formada per Alberto Bordes i Noelia Estornell ha lliurat aquest dilluns per ordre judicial, el seu fill preadoptiu de 4 anys, Joan, a la mare biològica, María José Abeng, que resideix a Astúries. La família d’adopció denuncia que, sobre la dona, que en el seu moment va ser tutelada pels serveis socials del Principat d’Astúries, consten “fins a nou intervencions per embriaguesa” i que “porta una vida no adequada”.

Així ho han denunciat el pare del xiquet i l’advocat que representa a aquesta família valenciana, Enrique Vila, després del lliurament del menor en la Comandància de la Guàrdia Civil de València arran d’una sentència de l’Audiència d’Astúries que els obligava a açò.

Aquesta família de Sueca, tal com ha explicat el lletrat, va rebre el menor quan tenia tan sol 18 mesos, després que la mare biològica, de 14 anys en aqueix moment, fóra tutelada pels serveis socials d’Astúries i que declararen el xiquet en desemparament. En aqueix moment, a la jove, que no es va oposar a la mesura, “li constaven nou intervencions per embriaguesa i per mala vida”, ha indicat Vila.

Transcorregut un temps, l’àvia biològica del menor, resident a Suïssa, va voler recuperar el seu nét i va iniciar una procediment judicial que, en primera instància, va donar la raó a la família de Sueca en constar en el procediment diferents informes tècnics de serveis socials contra la mare biològica. La mare i l’àvia van recórrer aquesta decisió i, amb un nou informe psicològic que se li va practicar a la progenitora en el qual se li indicava que estava capacitada per a cuidar i tenir al seu fill, l’Audiència d’Astúries va dictar una resolució, al març d’enguany, per la qual s’obligava la família de Sueca a lliurar el menor.

Aquesta decisió va ser recorreguda davant el Tribunal Suprem tant per la família com per Fiscalia i Serveis Socials, però el jutjat d’Astúries va dictar l’execució de la sentència el passat mes de juliol, amb la qual cosa els pares s’han vist obligats, aquest dilluns, a lliurar el seu fill preadoptiu mentre esperen un pronunciament del Suprem.

En concret, l’Alt Tribunal haurà de pronunciar-se, en primer lloc, sobre la suspensió del lliurament del menor, la qual cosa podria tardar uns 15 dies i, posteriorment, sobre el fons de l’assumpte denunciat, ha explicat el lletrat Vila.

L’advocat ha intentat, aquest dilluns, paralitzar el lliurament del xiquet en tenir constància d’una nova denúncia emesa fa una setmana per part de la Conselleria corresponent d’Astúries contra la mare biològica “per haver-la vist embriagada, seminua i reconeixent que la seua parella li donava mala vida”.

María José Abeng, mare biològica del xiquet.

Els pares adoptius, “fets pols”

Malgrat açò, el jutge d’Astúries els ha obligat a lliurar el menor davant la Guàrdia Civil, una decisió que els ha deixat “enfonsats, fets pols i amb la incertesa de no saber el que passarà”, ha afirmat Alberto, el pare del xiquet. “Encara ens queda el recurs del Suprem, però veient com actua la justícia, no sabem el que passarà. No entenem res, encara que tenim esperances perquè les hem de tenir”, ha asseverat.

“Tot açò –ha lamentat el pare adoptiu– és una barbaritat en ella mateixa, una salvatjada perquè es tracta d’un xiquet i l’estan tractant com si fóra un paquet que va i ve d’un costat a un altre. I, després, se li hauran d’explicar moltes coses i aconseguir que les entenga”, ha lamentat.

Comparteix

Icona de pantalla completa