Diari La Veu del País Valencià
Entossudits amb el nom de ‘Valencia’ per al cap i casal
RedactaVeu / València

Representants del grup PP en l’Ajuntament de València celebraran, aquest dimarts, una reunió amb membres de Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) amb l’objectiu de “fer front comú” contra l’acord adoptat el passat mes de juliol pel ple municipal sobre la denominació oficial de la ciutat en valencià, una decisió contra la qual les dues entitats presentaren alegacions. A la trobada participaran el portaveu del PP municipal, Eusebio Monzó, i els regidors Alfonso Novo i Cristóbal Grau.

L’últim ple municipal celebrat el passat mes de juliol abans de les vacances estivals va aprovar el canvi de la denominació oficial de la ciutat per tal que únicament s’empre la forma ‘València’. Aquesta iniciativa, que va comptar amb els vots en contra del PP i de C’S, formacions que van anunciar en aquell moment que estudiarien mesures per a aconseguir que el nom oficial constara “en castellà i en valencià”.

En l’ordre del dia d’aqueixa sessió, es trobava el punt 28, de Desenvolupament humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura, que proposava resoldre les al·legacions presentades en relació amb l’acord del Ple de l’Ajuntament de València, de 31 de març de 2016, per a iniciar les actuacions necessàries per a l’adaptació al valencià del nom oficial del municipi. El punt estava suscitat per l’esmena del PP i C’s que demanaven retornar a la Mesa el canvi toponímic aprovat el dia 31 de març.

Els populars esgrimeiren que no hi ha informes que avalen el canvi toponímic de València, mentre que els regidors de C’s anaren més lluny i van sostenir que cal consultar altres entitats com Lo Rat Penat i la RACV, més enllà de l’AVL, que és qui, com va defensar Consol Castillo, “té la competència normalitzadora i, a més, està emparada per l’Estatut i reconeguda per la Generalitat”. En la votació, el PP i C’s es quedaren sols, ja que els partits de l’equip de govern votaren desestimar la proposta.

Prèviament, el Ple de l’Ajuntament celebrat el passat 30 de març va aprovar la proposta de l’Alcaldia perquè la denominació oficial de la ciutat siga en valencià. Aquesta decisió es complia quasi 20 anys després de l’ aprovació del Reglament sobre l’Ús i Normalització del Valencià que van acordar unànimement tots els grups polítics amb representació al Consistori al juny de 1996. Així, el nom oficial de la ciutat passava a ser el de “València”, tal com consta en la norma esmentada, que estableix en el seu article 16 que tots els topònims del terme municipal tindran com a forma oficial “la valenciana”.

La Comissió de Desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura, en un tràmit previ a la seua aprovació en el Ple, va acordar iniciar les actuacions necessàries per a adequar la denominació del municipi al nom que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va establir en el Corpus toponímic valencià, publicat l’any 2009.

El nom de València, inclòs en el logotip oficial de la corporació municipal des d’octubre de 2009 per acord plenari i en compliment del reglament esmentat anteriorment, passava a ser la nova denominació oficial del cap i casal.

Comparteix

Icona de pantalla completa