Diari La Veu del País Valencià
Claire Heggen arriba hui a Sueca per inaugurar la 27a Mostra Internacional de Mim
RedactaVeu / Sueca

Heggen presentarà, dins del marc del MIM i per primera vegada a l’Estat espanyol, algunes de les seues obres més rellevants en la seua classe magistral titulada “La teatralitat del moviment”.

En ella, convidarà al públic a viatjar a través de les diferents temàtiques de recerca que la seua companyia, Théâtre du mouvement, desenvolupa des de fa més de 40 anys: l’animalitat, l’ús de màscares, la musicalitat del moviment, el caminar humà, la relació cos/objecte/titella, l’expressió del pensament i les emocions, etc. Un recorregut per l’evolució d’aquesta companyia que situa el cos de l’actor en el centre de la creació artística, amb una visió contemporània de les arts del mim i del gest.

Després de la classe magistral, el MIM oferirà, al Claustre Espai Joan Fuster, l’estrena, al País Valencià, de Babyllon, de la companyia francesa Monkey Style, la dinàmica de la qual es forja al voltant del joc d’actor i la seua relació amb el públic. Babylloon presenta un món ple de possibilitats on el globus es converteix en una forma de riquesa, poder, atracció i armament. Una nova manera d’abordar l’escena amb la manipulació de globus en una creació que transportarà l’espectador a un univers on l’humà retroba el seu animal en un ambient burlesc.

La festa del gest prosseguirà al Casal Jove de Sueca amb la preestrena de La Biblioteca de ruidos y sonidos, coproduït per l’Institut Valencià de Cultura, el nou projecte de dues personalitats creatives molt singulars: l’escenògraf i mestre d’escola José Antonio Portillo i el músic Enric Monfort. Seguint la sèrie de biblioteques del primer projecte (Archivo de gestos emocionales, Biblioteca de cuerdas y nudos, etc.), conjuminen, per primera vegada, els seus dos mons artístics per a oferir al públic un viatge emocional al món dels sons.

El plat estel·lar d’aquesta primera jornada “mimera”, però, serà també l’actuació, a les 22.30h, al Bernat i Baldoví, del Premi Nacional de Circ Leandre amb el seu espectacle Rien à dire. Aquest mestre del clown, referent en tota Europa per la seua capacitat comunicativa i pel domini absolut de l’escenari, torna al MIM per adaptar al teatre les idees iniciades en el seu muntatge de carrer: Chez Leandre. Una invitació a descobrir la visió d’un pallasso davant la vida a través de la seua casa i les seues intimitats. Transformant els usos de les escales, portes, finestres o mobles, Leandre li donarà la volta com un mitjó a tot, incloent-hi els nostres sentiments.

I, per primera vegada al País Valencià, i per a posar la guinda escènica a la inauguració d’aquesta festa del gest, la Cie Les Güms representarà StoïK a les 23.45 hores a l’escenari de la plaça de l’Ajuntament. Premi del públic 2014 en el Festival Mimos de Périgueux, es tracta d’un espectacle íntim i minimalista en els gestos burlescos. Ell alt i sense gràcia i ella xicoteta i enèrgica. Un muntatge en el qual es parla només amb el cos, en el qual es mouen sense haver de ballar, en el qual allò indiferent es torna interessant i allò lleig es converteix en bell. Una mescla de circ, clown i música per a un muntatge poètic, estètic i divertit.

La Mostra Internacional de Mim a Sueca és el primer festival espanyol que es dedica anualment i íntegrament al teatre gestual –tant en la seua faceta expositiva, per al gran públic, com en la formativa, enfocada a l’àmbit professional– i, en la seua especialitat, està considerat com un dels tres més importants d’Europa juntament amb el London Mime Festival d’Anglaterra i el Festival International de Mime Actuel de Périgueux, a França.

Comparteix

Icona de pantalla completa