Diari La Veu del País Valencià
El Palau celebra 30 anys amb una programació ‘especial i d’equilibri perfecte’
Sixto Ferrero / València

Aquest dimecres s’ha presentat la programació del Palau de la Música de València 2016-2017, que coincideix amb el trenta aniversari de l’auditori del cap i casal. L’efemèride porta aparellada “una programació especial”, ha explicat la seua presidenta, la regidora de Cultura i Benestar Animal Glòria Tello, qui, junt al director del Palau i el subdirector de Música, Vicent Ros i Manuel Muñoz, respectivament, ha presentat la temporada completa i amb detalls d’aquest renovat “Palau obert”. Completava la taula un dels qui “més s’ha implicat en la seua elaboració”, ha puntualitzat Tello, quasi al finalitzar: el director titular de l’Orquestra de València, Yaron Traub.

A la sala principal, la Iturbi, dalt de l’escenari i amb interludis musicals, s’ha mostrat a la premsa la programació completa dels 30 anys del Palau. Sota el lema “Un Palau Obert”, trobem una “programació especial” que naix després “d’aconseguir quadrar el cercle”, ha introduït Tello. Una programació “al nivell dels auditoris europeus” que tindrà, com a data clau, el 25 d’abril de 2017, ja que eixe dia se celebren els 30 anys exactes de l’auditori i, per això, aquesta setmana, la Simfonia dels mil de Gustav Mahler serà la protagonista, encara que tothom ha emfatitzat que tant l’Orquestra de València com els seus músics seran els vertaders protagonistes d’aquesta temporada. Al voltant de l’efemèride també tindrà lloc un congrés internacional de música del qual fins ara no s’han donat més detalls.

Encara que els concerts d’abonament i els diferents cicles no començaran fins al 14 d’octubre, el Palau acollirà el darrer concert de l’Estiu, sota la direcció de Virginia Martínez i amb la col·laboració del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, mentre que el 30 de setembre hi haurà un concert simfònic amb Santiago Auserón i, el 9 d’Octubre, el concert commemoratiu en què la Banda Municipal i l’OV s’uniran per fer un concert “per segona vegada en 100 anys”, ha apuntat Traub, sota la direcció dels titulars d’ambdues formacions municipals i amb l’estrena d’una obra de José Alamà.

Yaron Traub, Glòria Tello, Vicent Ros i Manuel Muñoz. Presentació de la programació 2016-2017. Foto: laveupv.

Tello ha destacat que fins ara la programació del Palau estava “adreçada a un determinat sector del públic”; per això, els canvis introduïts “volen garantir el futur de l’auditori” i tenen “una fulla de ruta clara: aconseguir més públic”. Un públic del qual no es tenen dades, com ha reconegut Tello en ser preguntada posteriorment per la premsa: “No sabem qui venia al Palau ni quin perfil tenen perquè fins ara no els interessava”, una qüestió que d’ara endavant sí que es vol saber i que se sotmetrà a anàlisi.

El director del Palau, Vicent Ros, ha començat afirmant que estem davant d’una “programació d’equilibri perfecte” perquè el Palau “ha de tindre una programació oberta”, vol fer-se d’ell un lloc “d’encontre cultural, que treballe la marca València i que ajude a ser un reclam turístic” i per això hi haurà concerts amb pantalles a l’exterior, tal com es féu l’any passat. Tot i que no s’ha precisat, es preveu que seran 3 els concerts que comptaran amb formats atractius de música i cinema, com ara amb projeccions, però també hi haurà cicles de jazz, un dels quals serà de jazz en femení i del qual hem tingut una bona mostra en els interludis d’aquesta presentació amb Ester Andújar i Conxi Llorente. Les bandes de música “tindran més presència” a través de 25 concerts arreu de la ciutat de València i continuarà el cicle de joves intèrprets i el cicle d’orgue, recuperat l’any passat per Manuel Muñoz, qui ara continua al Palau com a subdirector de Música. Ros, abans de concloure, a destacat que d’ara endavant tots els concerts seran a les 19.30h. Yaron Traub, en el seu torn, a començat dient que, “com a equip, anem tots en la mateixa línia: obrir i modernitzar” aquest Palau. Traub ha rebut el reconeixement de Tello en ser preguntat per la seua continuïtat per la premsa. En eixe sentit, la presidenta ha conclòs dient que “no s’han assegut a parlar res d’això”, ja que el que tocava era posar en marxa la programació del 30 aniversari del Palau.

El Director del Palau de la música de València, Vicent Ros, aquest estiu al seu despatx. Foto: laveupv.

Són 40 concerts d’abonament, entre tardor, hivern i primavera, “un més que l’any passat”, ha destacat Vicent Ros. Així, al llarg de la temporada, hi haurà un cicle dedicat a Beethoven i a les seues simfonies i els concerts per a piano i en el qual participarà Daniel Barenboim en la seua vessant de pianista i de director amb dos concerts. Un cicle de Música i escena on entra en joc la col·laboració amb les Arts, ja que es tracta de concerts semiescenificats de L’holandès errant de Wagner i Goyescas de Granados, aquest últim sota la direcció del valencià Cristòbal Soler, que obrirà la temporada i que també s’inclourà la 2a Simfonia de Manuel Palau pel 50 aniversari de la seua mort.

La vessant internacional comptarà amb la Filharmònica de Londres i Vladimir Jurowski, l’Orquestra del Teatre Mariinski de Sant Petersburg amb Valery Gergiev, la Filharmònica de Sant Petersburg amb Yuri Temirkànov, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio d’Stutgart amb Christoph Eschenbach, la Simfònica de Sant Lluís i l’Orquestra Fiharmònica de Luxemburg amb el valencià i titular Gustavo Gimeno. Pel que fa als directors, només n’hi haurà tres de valencians: Gustavo Gimeno, Cristóbal Soler i Rubén Gimeno, un fet destacat sobre el qual ha preguntat aquest diari i sobre el qual s’ha afirmat que a tots “els hauria agradat que hi hagueren més directors valencians”. Pel que fa als solistes, a banda de cantants com Cecilia Bartoli, que hi torna, de Waltraud Meier i el tenor Juan Diego Flores, que debuta, destaca, sobretot, la llista de pianistes on, a més de Barenboim, trobem novament Grigori Sokolov i Joaquín Achúcarro.

Yaron Traub, director titular de l’Orquestra de València. Foto: laveupv.

La temporada també acull dates per a la música antiga i barroca amb Jordi Savall i Le concert des nations, dos concerts de Capella de Ministrers, l’Orquestra Barroca d’Amsterdam amb Ton Koopman i el Messies, que serà participatiu però sobre el qual no hi ha encara dades concretes.

Una de les qüestions que més preocupa als nous dirigents del Palau és atraure i aconseguir públic nou, motiu pel qual es durà endavant el cicle, encara sense nom definitiu, de música en texans, el qual, amb un repertori clàssic, tindrà lloc amb formats diferents (concerts d’una hora o menys), ubicacions no habituals on es podrà consumir begudes i es comptarà amb sessions de discjòqueis per amenitzar els moments posteriors. El Palau tornarà a acollir l’Ensems 2017 amb un concert de moment de l’OV i l’estrena d’una obra d’encàrrec a Llorens Barber, qui anunciava fa uns mesos que l’obra comptava amb elements del compositor romàntic d’Ontinyent Melcior Gomis, de qui també se celebra el 225 aniversari de naixement. La gira de Raimon a Casa conclourà al Palau, responent així a un desig tant del subdirector com del director d’aquest, els quals han mostrat el seu desig que al Palau tinga cabuda tot tipus de música. “Vull que sone flamenc, música ètnica,…”, ha explicat Ros.

Tanmateix, el conjunt de la programació d’abonament, entre el repertori de l’OV i el de les orquestres internacionals, manté molt de repertori romàntic i postromàntic. Tot i que s’hi dóna cabuda a música de Messiaen, Bernstein, Ferrer Ferran o John Adams, entre d’altres, així com al concert de l’organista Cameron Carpenter, predomina la música de repertori c, un fet que ha estat apuntat per aquest diari i al qual han volgut respondre tant el subdirector com el titular de l’orquestra. “M’agradaria més música de compositor vius, però el nostre públic habitual encara és bastant conservador”, ha destacat Yaron Traub. En el mateix sentit s’ha expressat Muñoz, qui ha apuntat que “cal un equilibri entre la música de repertori i la música contemporània”. Així mateix, han mostrat el seu interès per seguir treballant en eixa línia.

Pel que fa als preus de les entrades, tots “ajustats”, oscil·len entre els 10 i els 70 euros i, quan han estat preguntats per la premsa, tant Muñoz com Ros han apuntant que aquests preus, d’abonaments i entrades soltes, són “els preus més baixos de l’Estat”.

Finalment, a partir del 4 d’octubre es podran comprar les localitats, mentre que la renovació d’abonaments seran el 19, 20 i 21 de setembre i els nous abonaments, el 23 i 24 d’aquest mateix mes.

Comparteix

Icona de pantalla completa