Diari La Veu del País Valencià
‘Marca’t un punt. Matricula en valencià, matricula en qualitat’, ja està en marxa
RedactaVeu / València

Hui s’ha presentat a l’escola pública Pare Català de València la campanya de matriculació que impulsa des de fa quasi una dècada Escola Valenciana.

Aquest centre és un dels tres de la ciutat de València que ha demanat un canvi de programa educatiu per ofertar-lo a les famílies que matriculen els seus fills de 3 anys per al pròxim curs.

El CEIP Pare Català està ubicat al barri de Benimaclet i actualment ofereix dues línies d’ensenyament, en valencià i en castellà.

El centre, amb aprovació del Consell escolar, va decidir ofertar tres unitats d’ensenyament plurilingüe en valencià per la demanda de les famílies i per ser coherents amb una línia educativa que dóna millors resultats acadèmics per al seu alumnat.

La Conselleria d’Educació, com a la resta de centres que han sol·licitat un canvi de modalitat lingüística, elaborarà un informe quan s’hagen arreplegat les dades de la demanda que han fet les famílies.

El període de matriculació d’enguany s’obri el dia 9 i acaba el 16 de maig. Cal recordar que durant el període que Alejandro Font de Mora va ser conseller d’Educació es van eliminar els assesors de valencià i les xarrades informatives per a pares i mares als centres educatius sobre els programes d’ensenyament vigents.

Aquest fet ha intensificat la necessitat de suplir aquest buit. Cal tindre en compte que les famílies, quan han de matricular els seus fills, desconeixen en un percentatge molt alt, que hi ha més d’un programa d’ensenyament, que està la línia en valencià i la línia en castellà, quina és la complexa denominació dels programes i quines característiques té cadascun.

“Ara la línia en valencià és denomina PPEV, Programa plurilingüe en valencià, i és l’únic que garanteix la qualitat educativa i l’aprenentatge amb coherència pedagògica de les dues llengües oficials i una tercera llengua com l’anglés. Per tant, és molt important que es faça una bona feina informativa”, ha explicat Vicent Moreno, el president d’Escola Valenciana.

Des de l’entitat cívica s’ha remarcat que l’actual model de plurilingüisme educatiu plantejat per l’Administració valenciana al decret que es va aprovar per a aquest curs, no garanteix un aprenentatge òptim d’una tercera llengua com l’anglés, perquè no hi ha ni recursos pedagògics ni materials, ni una planificació de formació coherent per als docents, que permeta elaborar projectes de tractament integrat de llengües a l’aula com caldria.

“Per continuar en el camí de l’enriquiment, per potenciar un sistema educatiu plurilingüe com cal, li oferim a la Conselleria d’Educació l’assessorament dels màxims experts en la matèria, que estan treballant de valent en aquest sentit a les tres Unitats per a l’Educació Multilingüe creades a les universitats d’Alacant, València i Castelló”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa