Diari La Veu del País Valencià
Benavent implica Camps, Rus, Gerardo Camps i Víctor Campos en comissions

RedactaVeu / EP / València.

Marcos Benavent, exgerent d’Imelsa, empresa pública de la Diputació de València, implica, en les seues declaracions davant el jutge, l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, els exvicepresidents del Consell Víctor Campos i Gerardo Camps i l’expresident de la corporació provincial Alfonso Rus en el cobrament i repartiment de comissions il·legals que provenien d’adjudicació de col·legis. Així mateix, assenyala directament l’exconseller d’Educació Alejandro Font de Mora com una de les persones que pressionava per a adjudicar obres de centres educatius.

Així es desprén de diverses converses telefòniques intervingudes a Benavent i que obrin en la peça principal del conegut com a ‘cas Imelsa’, sobre la qual s’ha alçat el secret de sumari i que investiga delictes de prevaricació administrativa, de malversació de cabals públics, de tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals. Principalment, se centra en irregularitats en l’activitat contractual i de gestió de les empreses públiques: Construccions i Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana (Ciegsa) i Imelsa.

Benavent arriba a explicar, en una ocasió, que hi ha “interessos creuats” en relació a les adjudicacions de col·legis del País Valencià i a les comissions il·legals obtingudes com a contraprestació i assenyala que, “després de tota adjudicació, hi havia una comissió”.

Així mateix, en una altra conversa es refereix a l’exalcaldessa de València Rita Barberá –el Tribunal Suprem acaba d’obrir una causa penal contra ella per presumpte delicte de blanqueig de capitals en una altra peça d’Imelsa–, sobre la qual diu que va pressionar perquè se li donara una subvenció de prop de 100.000 euros anuals a un fill del seu escorta a través d’un conveni relacionat amb les motos.

En un dels 18 toms d’aquesta peça, a la qual ha tingut accés Europa Press, s’inclou una declaració de Benavent en la qual se li interroga per diferents converses telefòniques que va mantenir amb l’exvicepresident segon de la Diputació i exconseller delegat de Ciegsa Màxim Caturla en relació amb comissions il·legals a canvi d’adjudicació d’obres de col·legis.

Marcos Benavent. Foto: EP.

F. Camps “ha dit a Gerardo que controle” les comissions

Benavent exposa clarament que hi ha “interessos creuats” en relació a les adjudicacions i assenyala que, “després de tota adjudicació, hi havia una comissió”. En concret, en una conversa, Caturla li indica: “L’últim missatge és que tot açò li ho enviem al conseller d’Hisenda, Gerardo, m’entens? perquè ho volen controlar tot. Llavors, ell mateix ha dit que ha escoltat el president com li ha dit a Gero que ho controle”.

Preguntat per aquestes afirmacions, Benavent exposa que quan s’esmenta al ‘president’, es tracta de ‘Francisco Camps’ i explica que estan tractant assumptes relatius al repartiment de comissions que es deriven de l’adjudicació de col·legis. Assenyala que unes vegades arreplegava directament –Benavent– determinades quantitats de diners que lliurava a Rus i que altres vegades els diners “eren per a altres persones”.I sobre la frase ‘el president ha dit a Gerardo que ho controle’, explica que estan parlant de qui controla el repartiment de comissions i que eren Gerardo Camps i Víctor Campos els qui determinaven a qui se li havien d’adjudicar els col·legis en cada cas.

Rus demanava ‘pasta’ a Campos

També assenyala, en relació amb una altra conversa, que Rus demanava en ocasions ‘pasta’ a Campos i que es “destinava a tot a despeses personals, a despeses del partit… En definitiva, a tot, al que els donara la gana. Com aquest a vegades no li la donava, Rus parlava –segons Benavent– amb Camps i aquest li deia que ‘el que ell vulguera’”.

En concret, en la conversa, Benavent exposa a Caturla: “Ell –Rus– ha parlat amb Víctor de ‘pasta’ i no li fa molt cas. Dimarts, després del comitè, es va trobar amb el president –Camps–, se’n va anar caminant amb ell i li va comentar el tema, que ‘està fins als ous’ de Víctor i li va dir que el que ell vulga, que el que Alfonso vulga”.

Així, Benavent assegura que Campos ha lliurat diners negres a Rus directament, ja que aquest últim li va comentar que quedava amb l’exvicepresident perquè aquest li donara diners. “El paper de Víctor –Campos– era recaptar diners per al partit, ja fóra provincial o regional”, indica.

Diners ‘B’

Sobre les despeses del partit, l’exgerent d’Imelsa explica que l’exvicepresident primer de la Diputació i exalcalde de Montcada Juan José Medina era qui administrava els diners ‘b’ del partit i, quan els necessitava, “els reclamava a Rus”. “Es pagaven –agrega– actes del partit i, en ocasions, el so contractat es pagava en negre. La persona a la qual es pagava era Fernando Agramunt, germà de Pedro Agramunt, que va ser senador i anterior president del partit”.

Font de Mora i les pressions per a adjudicar obres en centres educatius

Respecte a Font de Mora, Benavent explica que era una de les persones que pressionava per a adjudicar obres de centres educatius. Posa l’exemple d’una adjudicació a Luján. “El conseller va cridar perquè aquesta obra a Luján. Açò va venir motivat perquè Luján estava en el patronat i no li adjudicaven res gens, per la qual cosa reclamava ser adjudicatari”. No obstant això, l’exgerent no recorda exactament l’obra de què es tractava.

També afirma que en l’empresa Ciegsa es van contractar persones que exercien el seu treball “en un altre lloc” i posa l’exemple d’un exagent de Policia Nacional que es va contractar en l’entitat però que realment es trobava treballant en la seu del PP a València.

Comparteix

Icona de pantalla completa