L’AVL concedeix enguany la màxima distinció acadèmica al filòleg Germà Colón

La institució nomrativa valora la “inqüestionable trajectòria professional erudita i la vàlua de la tasca filològica i les aportacions científiques” del filòleg castellonenc
16 setembre 2016 01:00h
Germà Colón.

RedactaVeu / València.
 
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat la concessió de la Medalla de la institució normativa al filòleg castellonenc Germà Colón i Doménech (Castelló, 1928), distinció que va ser creada l’any 2015 amb la finalitat de reconèixer els mèrits de persones, físiques o jurídiques, que han fet aportacions valuoses al valencià.
 
L’elecció del professor Colón ha comptat amb el suport dels òrgans de govern de l’ens normatiu, que han valorat la inqüestionable “trajectòria professional erudita i la vàlua de la seua tasca filològica i les seues aportacions científiques”, raons que l’han fet mereixedor i beneficiari de la màxima distinció acadèmica.
 
L’AVL destaca, en el seu dictamen, la recerca lingüística dins del camp de la filologia romànica i, especialment, en el de la filologia catalana i occitana i en el d’etimologia francesa i de lingüística espanyola. Germà Colón, als seus huitanta-huit anys, continua treballant en diversos àmbits de la lingüística, la cultura humanística i l’erudició. Un bon exemple de la tasca recent de Colón és l'estratigrafia dialectal realitzada conjuntament amb Maria Pilar Perea, que mostra l'evolució de seixanta paraules en diferents dialectes del català analitzades al llarg del temps.
 
Altres reconeixements
 
Des de fa temps, diverses universitats, acadèmies i societats científiques han reconegut públicament la vàlua de l’obra científica i pedagògica del filòleg castellonenc, que és membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Real Academia Española.
 
Les universitats de València (1984), Alacant (1991), Castelló (1993) i l’Autònoma de Barcelona (2003) li atorgaren el títol de doctor ‘honoris causa’. Així mateix, té concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1985), el Premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I (1987) i la Gran Cruz de Alfonso X el Sabio (1999), entre d’altres.

La Veu
next