Diari La Veu del País Valencià
5.000 persones demanen a València la reobertura de la investigació del Metro
RedactaVeu / València
Els cinc minuts de silenci més emotius per a l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J). Així es pot descriue el que s’ha viscut aquest divendres a la plaça de la Verge de València.

Cada dia 3 de cada mes des de fa ja massa anys, aquesta associació es reuneix per reclamar justícia i responsabilitats, però mai havien estat tan protegits pels valencians, uns 5.000 segons les primeres estimacions.

Els responsables de l’Associació han llegit un manifest per instar la Generalitat a reobrir la comissió d’investigació i que se sàpiga la veritat de les causes de l’accident de Metro més tràgic de l’Estat amb 43 morts i 47 ferits.

Amb un fort ambient d’indignació, la gent congregada ha cridat: “Juan Cotino, dimissió”; consignes com: “justícia, justícia” o “on està Canal 9”.

La presidenta de l’AVM3J, emocionada, ha acabat la seua intervenció amb les paraules: “amor, respecte i dignitat”.

També han volgut recordar que en change.org, de 4.000 visites per a demanar la reobertura de la comissió d’investigació han arribat a 80.000.

Des de l’Associació també han insistit que el que demanen són responsabilitats polítiques, ja que les judicials són pràcticament impossibles i que aquest divendres “no solament és un homenatge, sinó un pas endavant. Si no es reobri la comissió d’investigació tornarem cada dia 3 de cada mes”.

I és que el periodista Jordi Èvole i el seu programa Salvados aconseguiren recuperar el debat al voltant d’uns fets que s’intentaren ʹtaparʹ per part del Consell. Així ho va reconéixer en declaracions a La Veu del País Valencià una eufòrica presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro (AVM3J), Beatriz Garrote, per a qui el programa ha sigut el responsable de “trencar l’oblit, el desconeixement que la societat tenia del cas”.

Beatriz Garrote / EFE

“El missatge del programa era molt clar i això ha fet que la societat s’indigne en veure com un fet tan greu, com va ser aquest accident, en el qual moriren 43 valencians i altres 47 en resultaren ferits, s’haja volgut tapar d’aquesta manera. Ha quedat clar que el Consell va mentir a l’opinió pública”, assenyalava la presidenta.

El pròxim 3 de juliol es compliran set anys d’aquella catàstrofe. Set anys de mentides, manipulacions…però sense responsables. “En què ens hem convertit quan un fet tan greu segueix sense cap responsable?”.

Moció de Compromís en tots els ajuntaments

A dos mesos de complir-se set anys del major accident de Metro que mai s’ha produït a l’Estat Espanyol, Compromís ha registrat en molts ajuntaments del País Valencià una moció per a demanar que la fiscalia reobriga el cas, a conseqüència de les últimes informacions aparegudes en premsa, el programa “Salvados” i el documental “0 Responsables” i que es torne a crear la comissió d’investigació que aclarisca d’una vegada per totes les causes d’aquest accident, que va provocar la mort de 43 persones i 47 més van resultar ferides.

Alhora, aquesta moció també demana als plens municipals l’acord pel qual, cada 3 de juliol es recorde la tragèdia amb un acte que tindrà caràcter institucional i permanent i que les banderes del balcó consistorial es deixen a mig pal.

Segons ha declarat el portaveu de Compromís, Enric Morera, “des d’aquell fatídic 3 de juliol de 2006, tot i existir tot un seguit de factors que van desencadenar l’accident, i que deurien d’haver generat una investigació seriosa i concloent per tal de garantir a les víctimes i als seus familiars el coneixement de la veritat, la societat valenciana s’ha trobat amb el silenci i el consegüent oblit”.

>

7 anys de lluita-Accident de Metro València 2006-0 Responsables

AVM3J

Comparteix

Icona de pantalla completa