Diari La Veu del País Valencià
Es recupera la varietat autòctona d’arròs bombó a la Marjal de Pego

RedactaVeu / Pego.

Aquesta setmana els arrossers del Parc Natural de la Marjal de Pego (la Marina Alta) ja han recollit 4.000 quilograms d’arròs bombó, recuperant així una varietat autòctona de la zona i amb un valor gastronòmic superior, que desaparegué en 1965, fa poc més de 50 anys.

Així ho han fet saber a través d’un comunicat publicat a la web d’Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA), on també expliquen que els resultats d’aquesta primera collita no podien ser millors. A més, el cultiu d’aquesta varietat és més ecològic, perquè permet estalviar costos i presenta rendiments més elevats que els de la varietat més implantada en València, així com també s’adapta millor a les característiques del terreny i necessita menys tractaments.

Des d’ASAJA Alacant consideren que “som a punt de viure tota una revolució agrícola i gastronòmica”. A més, matisen que “ens trobem davant un projecte econòmicament rendible” per la seua viabilitat econòmica, suposa un atractiu per al turisme gastronòmic, mediambientalment respectuós i tecnològicament ecoeficient.

“Comptar amb una varietat pròpia, exclusiva, diferent i diferenciada de tanta qualitat, obtinguda de manera sostenible en un paratge d’una bellesa espectacular, pot ser beneficiós per a tots”. segons considera el president d’ASAJA Alacant – Joves Agricultors.

Foto: ASAJA.

Aquesta iniciativa de recuperació ha sigut impulsada per ASAJA Alacant, la Diputació alacantina i empresaris agrícoles del municipi, perquè el consideren un producte avantatjós i exclusiu. Un dels avantatges és que mostra un major rendiment, respecte d’altres varietats, ja que de l’arròs bombó s’han aconseguit 330 quilograms per fanecada (831m²), mentre que de l’arròs bomba se n’han obtingut uns 300 kg. A més, també està demostrant avantatges com una major resistència a la malaltia de la Pyricularia, per tant el fa més sostenible.

Fins i tot, al comunicat d’ASAJA apunten un avantatge més: la varietat d’arròs bombó presenta més dificultat de ‘passar-se’ durant la seua cocció.

La pròxima fita per a aquesta varietat arribarà en el mes de novembre quan es donarà a conèixer a tot el públic en general en una jornada que preveu organitzar-se a Alacant, per així començar a expandir-ne el seu ús.

Comparteix

Icona de pantalla completa